Augmenta l'adulteració de les drogues més consumides en espais d'oci nocturn

L'informe anual d'Energy Control determina que l'èxtasi en cristall, les amfetamines, la cocaïna i la ketamina són menys pures que el 2014


La puresa de les drogues més consumides ha disminuït a Catalunya, sent la cocaïna la substància amb adulterants més tòxics. El levamisol, la cafeïna i la fenacetina, són els tres principals adulterants que s'hi introdueixen, i no de manera testimonial. Tan sols el 13,9% de les mostres que es poden trobar al mercat contenen només cocaïna. El 82,5% inclouen altres substàncies –sovint, tres o quatre productes més– i el 3,6% restant, són directament una altra cosa.

L'adulterant que més preocupa és el levamisol, que s'ha trobat en més de la meitat de les mostres analitzades.  Aquesta substància, en concentracions superiors al 10%, pot provocar nàusees i vòmits. A més, el seu consum sostingut pot produir una caiguda en el nombre de glòbuls blancs a la sang, fet que disminueix la protecció davant les infeccions.

Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de l'informe anual del Servei d'Anàlisi de Substàncies de Catalunya elaborat per Energy Control, de l'Associació  Benestar i Desenvolupament (ABD).

L'estudi recull informació de 1,945 mostres de substàncies sintètiques analitzades durant el 2015 i, si bé l'any passat el document informava d'un augment de la puresa en les drogues, enguany alerta d'un increment de l'adulteració en l' èxtasi en cristall, l'amfetamina (Speed), la cocaïna i la ketamina. L'única excepció és l'èxtasi en pastilla, que és pur en un 69,5% dels casos.

L'adulteració respon a l'objectiu de "reduir costos i augmentar beneficis", explica Núria Calzada, coordinadora estatal d'Energy Control, el programa de reducció de danys que anualment publica resultats de les substàncies que es troben en ambients d'oci nocturn. També es dóna com a resposta a la desaparició puntual d'un dels precursors utilitzat en la fabricació d'alguna droga  o com una manera d'evitar conseqüències legals.

Les mostres han estat analitzades a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i han estat aportades per un miler de consumidors. Joan Colom, cap de la Subdirecció General de Drogodependències de Salut, ha explicat que «quan un coneix què consumeix fa una aproximació més responsable" a la droga.  Núria Calzada ha matisat que el 85% dels consumidors que hi van contactar van assegurar que adoptarien mesures de control després de ser conscients que els havien enganyat.

43 noves drogues: 'substituts legals' de les il·legals

Calzada també ha alertat de l'aparició de noves substàncies al mercat d'ús minoritari, amb efectes similars a les de les drogues més consumides en ambients recreatius, però que, a diferència d'aquestes, en molts casos no estan prohibides i es venen com a 'substituts legals' de drogues il·legals.

El 2015, s'han analitzat 186 mostres venudes com a noves drogues o com  drogues clàssiques, en les quals se n'hi ha trobat de noves. En concret s'han identificat 43 substàncies de les quals no es tenia coneixement i Energy Control ha  difós 23 alertes a Catalunya al llarg del 2015. La més difosa aquest any  ha estat la relacionada amb una substància àmpliament coneguda, la PMMA, detectada en  pastilles amb el logo Superman. La substància, en les quantitats detectades, és potencialment tòxica i mortal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article