Catalunya, la segona comunitat que més ha reduït la despesa en educació des del 2011

La Fundació d'Estudi d'Economia Aplicada (Fedea) presenta un informe que analitza el paper de les retallades en benestar en la reducció del dèficit


L'educació és l'àmbit del benestar que més s'ha ressentit de les retallades aplicades per les comunitats autònomes entre el 2011 i el 2014. Catalunya, en concret, és el segon territori que més ha reduït la despesa en ensenyament, un 21,3% en 3 anys. Només la supera Castella i la Manxa, amb quasi el 29% d'ajust.

Són dades de l'informe de la Fundació d'Estudi d'Economia Aplicada (Fedea) 'Sanitat, Educació i Protecció Social: Retallades durant la crisi', presentat el passat dijous 28 d'abril. L'estudi posa de manifest que les comunitats autònomes han estat el nivell d'administració que més ha ajustat el dèficit entre el 2011 i el 2015 (un 2% del PIB de mitjana), però apunta que han pogut fer-ho només a costa de reduir la despesa. El document analitza com les retallades han afectat en gran mesura la despesa funcional en sanitat, educació i protecció social.  

En el cas específic de Catalunya, la comunitat ha ajustat el dèficit en 1,4 pp del PIB regional, arribant al 2,7% del PIB l'any passat, lluny de l'objectiu del 0,7%.  La política de retallades en l'àmbit de benestar han estat menor que en d'altres comunitats i que la mitjana estatal. Així, la Generalitat, entre el 2011 i el 2014, ha reduït la despesa en benestar social un 7,3% , davant del 8,9% de la mitjana estatal.

L'excepció: Catalunya inverteix en protecció social

Tot i que el conjunt de comunitats autònomes ha retallat la despesa en protecció social en quasi un 10%, Catalunya despunta precisament per ser l'únic territori on el 2014 es va invertir un 6% més que tres anys abans.

Pel que fa a la sanitat, la Generalitat va reduir la despesa un 5,5%, lluny del 18% de Castella i La Manxa, la que més va ajustar el pressupost en aquest àmbit, però també de Cantàbria, que va augmentar-lo un 5,4%.


Els assalariats, els majors damnificats

De l'estudi es desprèn que la reducció dels salaris dels treballadors engloba el 42% de l'ajust de les partides de l'Estat de Benestar a Espanya.  En sanitat, les reduccions en la remuneració suposen el 40% de l'ajust total i en educació fins al 50%.

En referència a la protecció social, les comunitats autònomes s'han estret el cinturó sobretot a través de les retallades en les prestacions socials (29%) i de la remuneració dels assalariats (20%).  Així, doncs, els treballadors han estat els grans damnificats a l'hora de reduir la despesa. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article