113 denúncies per LGTBIfòbia el 2015, cap sanció administrativa

L'Observatori Contra l'Homofòbia reclama en un manifest en el marc del dia Internacional Contra la LGTBIfòbia que es faci efectiu "el règim sancionador" que preveu la llei 11/2014


L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) alerta que un any i mig després de l'aprovació al Parlament de la llei 11/2014, pionera a Europa per a la lluita LGTBI, aquesta segueix sense desenvolupar-se per manca de voluntat política. 

En un manifest fet públic en el marc del Dia Internacional de la LGTBIfòbia, que se celebra aquest dimarts 17 de maig, l'OCH denuncia que de les 113 denúncies rebudes el 2015, cap no va rebre una sanció administrativa per part de la Generalitat. En aquest sentit, reclama que "es faci efectiu immediatament el règim sancionador i el dret d'intervenció ideats per posar fi a la incessant impunitat vers la LGTBIfòfia". 

La llei aprovada el l''octubre de 2014 estableix un règim d'infraccions i sancions, com a mètode coercitiu per posar fi a la impunitat dels agressors i per complementar la simple denúncia administrativa, però a la pràctica no s'ha desenvolupat. Des de l'OCH es reclama "de forma urgent" un decret per a la validació d'un reglament que desenvolupi aquest règim d'infraccions i sancions. 

"A Catalunya hem fet un llarg camí cap els drets i les llibertats de les persones LGTBI, que malauradament s'ha trobat amb una barrera política que ha paralitzat que poguéssim tocar els beneficis concrets que es desprenen de la incessant feina, esforç i lluita", recull el manifest.

Assetjament LGTBIfòbic a l’escola

Més de la meitat de joves lesbianes, gais, transsexuals o bisexuals pateix assetjament psicològic o físic a les aules de l'estat espanyol per la seva orientació sexual, segons la Federació Estatal LGTB. El percentatge de maltractament a menors és superior en el cas de joves transsexuals perquè, com explica el president de l'entitat, Jesús Generelo, "són víctimes més visibles i això els exposa a un major risc" d'assetjament. El cas de l’Alan, menor transsexual que es va treure la vida la vigília del Nadal passat després d’haver patit assetjament a l’escola, va encendre totes les alarmes.

La conscienciació és un factor clau per a la prevenció de la violència per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere. En aquest sentit, l'OCH reclama "el desplegament efectiu de plans de convivència amb un èmfasi especial en les mesures de prevenció i d'actuació contra l'assetjament de què poden ésser objecte les persones LGBTI en el medi escolar".

Així mateix, demana  la implementació dels articles 12, 13 i 14 de la norma que han de garantir, entre d’altres, la igualtat d’oportunitats i l’eliminació de tota mena de discriminació en tot el sistema educatiu formal i no formal, i en els materials formatius. 

Exigeixen també que s’acompleixi l’article 22 per tal que les administracions públiques de Catalunya procurin que la documentació administrativa s’adeqüi a les relacions afectives de les persones LGBTI i a la diversitat de famílies existent.

#17MCONCENTRACIÓ

Aquest vespre la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya ha convocat una manifestació a dos quarts de vuit al Carrer Creu Coberta,104, al Districte de Sants-Montjuïc, per commemorar l'aniversari de la retirada de l'homosexualitat del llistat de malalties de la OMS, el 1990, i per "denunciar que encara es manté la disfòria de gènere, mantenint la patologització de la transsexualitat". 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article