Gairebé la meitat dels adolescents tutelats no estan contents de viure en centres residencials

Aquesta dada es desprèn d'un estudi que ha presentat el Departament de Benestar i que ha de servir per "orientar i afinar les polítiques en aquest àmbit"


El 46,2% dels adolescents tutelats no estan contents de viure en centres residencials. En canvi, el 95,1% dels que viuen amb la família consanguínia estan satisfets de l'acolliment que reben. Aquestes són dades que es desprenen de l'estudi 'El benestar subjectiu adolescents tutelats a Catalunya', que ha presentat el departament de Treball, Afers Socials i Famílies aquest mes de juny i que pren una mostra de 669 joves tutelats d'entre 12 i 14 anys. 

D'acord amb aquesta gran diferència, la Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha subratllat que és necessari "un canvi" en el model d'acolliment actual. Ha assegurat que aquest estudi esdevindrà“un instrument clau a l’hora orientar i afinar les polítiques en aquest àmbit" i "aportarà elements que facilitaran la presa de decisions en matèria de protecció infantil”.

Per la seva banda, l'informe recomana combatre aquesta situació "potenciant l'acolliment familiar" i "fent que els centres siguin més petits i normalitzadors", ja que com més grans són els centres, més a disgust hi estan els joves. No obstant això, assegura que "és possible viure satisfactòriament en un centre residencial", però "la primera condició és estar-hi d'acord", ja que una de les principals causes del benestar és el fet d'estar content al lloc de residència, i no tant en el tipus d'acolliment en si.

L'estabilitat, un factor clau

Tanmateix, l'estabilitat dels adolescents tutelats, tant pel fet de no canviar d'escola com per tenir sempre els mateixos acollidors o educadors, es relaciona positivament amb el seu benestar. Segons l'estudi, el 82,5% dels adolescents que han mantingut la mateixa família acollidora o educador-tutor mostren satisfacció, en canvi, en els casos dels adolescents que van patir canvis la xifra es redueix fins al 75,2%.

En una direcció similar, l'estudi també posa el punt de mira en la situació de la mare. Els casos dels adolescents amb la mare desapareguda, desconeguda o morta mostren un millor benestar que els que tenen la mare o que la coneixen, tant si hi tenen relació o no. Aquest fet també es relaciona amb l'estabilitat. Una possible explicació que ofereix l'informe és que la situació pels que coneixen la mare és més incerta perquè "pateixen per si vindrà o no a les visites, com aniran o si acabaran anant a viure amb ella".

L'escola com a espai de seguretat

Pel que fa als centres educatius, els adolescents que els agrada anar a l'escola o institut, que s'hi senten segurs, que tenen bona relació amb els companys de classe i que estan satisfets amb les seves notes mostren millors puntuacions en el seu benestar independentment del tipus d'acolliment. Per tant, els centres també prenen una importància cabdal en el benestar d'aquest col·lectiu.

Els infants i adolescents tutelats, en xifres

L'1 de març de 2016 hi havia 6,936 infants i adolescents tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) a Catalunya, la qual cosa significa que 5 de cada 1.000 infants i adolescents al territori català es troben acollits pel Sistema de protecció.

La mesura prevalent és l'acolliment en centre residencial (39,5%), seguit de l'acolliment en família extensa o consanguínia (36,0%) i l'acolliment en família aliena (14,6%). Hi ha també un 6% d'infants en situació d'acolliment preadoptiu, mentre que el 4% restant estan en situació de mesures provisionals o són adolescents i joves amb continuïtat assistencial.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joan Llosada
1.

hola

  • 0
  • 0

Comenta aquest article