Associacions de persones trans exigeixen un nou model sanitari per al col·lectiu

Denuncien que els tractaments són exclusivament per a qui supera una avaluació basada en models "obsolets" i "estereotipats"


La plataforma ‘TRANSforma la salut’, formada per 6 associacions catalanes i activistes independents que defensen els drets de les persones transsexuals, reivindica un "canvi de paradigma absolut" en el model d’atenció del sistema sanitari públic, ja que l'actual, diuen, és "patogolitzador i medicalitzat".

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va rebre ara fa dos dies la Plataforma, que va registrar una queixa "per discriminació i vulneració dels drets fonamentals" del col·lectiu. En aquesta, s'explicita que les persones transexuals s'enfronten diàriament a "facultatius que encara veuen la transexualitat com un trastorn mental que requereix un diagnòstic psiquiàtric/psicològic".

Aquesta situació es dóna, afirmen, malgrat que la llei catalana 11/2014 estableix que les institucions han de “vetllar perquè la política sanitària sigui respectuosa amb les persones LGBTI i no tracti directament o indirectament la condició d’aquestes persones, especialment transgèneres i intersexuals, com una patologia”.

Actualment a Catalunya hi ha dos serveis que atenen la comunitat trans: la UIG (Unitat d’Identitat de Gènere) de l’Hospital Clínic, que treballa sota un paradigma biomèdic mitjançant el diagnòstic de disfòria de gènere, és a dir, pressuposa -assegura el col·lectiu- que les persones trans pateixen algun tipus de patologia; i Trànsit a Barcelona, que es basa en l’acompanyament i en la col·laboració entre els professionals i les persones trans i que dóna una atenció valorada molt positivament, malgrat la manca de recursos.

La comunitat critica que els protocols que s'apliquen a l'UIG són "obsolets" i que les persones trans se sotmeten a "avaluacions diagnòstiques arbitràries, subjectives, classistes i heteronormatives" basades en com "han de ser" les persones d'aquest col·lectiu. Els que aconsegueixen superar aquests test han de rebre  tractament hormonal i teràpia de grup de forma obligatòria, si volen accedir a les intervencions quirúrgiques, i els que no els passen queden exclosos del sistema.

El col·lectiu, a més, denuncia que les llistes d’espera són opaques i estan saturades (15 operacions l’any, que suposa un temps d’espera de fins a 25 anys).

Proposta per un nou model: inclusiu, integral i respectuós 

La Plataforma no només ha criticat el model actual, sinó que ha presentat una proposta als grups parlamentaris sobre quin camí cal seguir per aconseguir-ne un "d'inclusiu,integral i respectuós". El col·lectiu aposta per la lliure determinació de gènere i uns professionals sanitaris que estiguin a l’expectativa de la demanda individual.

El nou model, diuen, ha de partir  del fet que la transsexualitat no és diagnosticable, sinó una expressió més del gènere. "La persona trans té dret a decidir per si mateixa com i a quin ritme vol transitar i mereix un tracte de respecte a la seva voluntat i d’acceptació de les seves particularitats, sense ser víctima dels prejudicis ni dels estereotips", asseguren.  

També apunten cap a un model descentralitzat, que ofereixi atenció especialitzada més enllà de Barcelona i que compti amb equips professionals que tinguin la funció primordial d’acompanyament a les persones trans, tant pel que fa a aspectes de salut com també psicoterapèutics si la persona ho sol·licita. Així, doncs, la proposta presentada preveu un desplegament de la unitat Trànsit de Barcelona a tot el territori.

TRANSforma la salut reclama també una atenció específica per a sectors especialment estigmatitzats i maltractats com els menors d'edat, les persones grans o els presos. De moment, tots els grups parlamentaris han donat suport a la proposta, que també implica el desenvolupament de la llei d'igualtat de gènere aprovada pel Parlament l'octubre del 2014.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article