'Peixos’, la primera sèrie-web en llengua de signes catalana

Es tracta d'una 'sitcom' que es pot veure al youtube i que té dos protagonistes sords a la ficció i a la realitat


'Temps de canvi'. Així es titula el primer episodi de 'Peixos', la primera serie-web en llengua de signes catalana (LSC). Es tracta d'un projecte audiovisual, a mig camí entre la comèdia i el thriller, que està a punt de tancar la seva primera temporada, amb nou capítols de 10 minuts de durada cadascun.
 

La sèrie narra un bocí de vida de tres joves molt diferents que es veuen avesats a conviure per diferents girs en la seva vida. Ells són en Tito, un jove maldestra que estudia interpretació de llengua de signes amb la intenció de recuperar la seva ex; la Laura, la veïna i millor amiga del Tito; i el Cesc, el nou company de pis del Tito, un amant del Suchi i pròfug de la justícia per un malentès que implica l'assassinat del director del Museu del Prado i la desaparició d'un quadre de Goya.

A Catalunya, 25,000 persones empren la llengua de signes catalana, però fins fa ben poc no tenien cap sèrie-web adaptada. Peixos no és només el primer projecte que fa servir la LSC, sinó que va més enllà i la pròpia producció ha significat una veritable experiència d'integració, ja que ha estat realitzada per un equip mixt de persones sordes i oïdores.
 
Dos dels tres protagonistes, la Laura (Alicia Sort) i en Cesc (Frank Vidiella), són sords de naixement, dins i fora de la pantalla. L’objectiu? "Ensenyar al món que existeix una comunitat sorda", explica a El Periódico el director, Pablo Navarro, que és oient, però també sap parlar amb les mans, ja que va ser intèrpret. 

La sèrie, que es pot veure al youtube amb subtítols en català, castellà i anglès, és una bona manera d'apropar-se el món de les persones sordes. Ja des del primer capítol l'espectador descobreix de la mà d'en Tito (Sam Campos), que les persones sordes tenen un nom propi més un signe que els identifica i que respon a un tret físic o psicològic. L'empren perquè és més ràpid que lletrejar el cognom.

La segona temporada es troba, actualment, en fase de producció i es busquen mecenes, ja que aquest audiovisual no compta amb suport públic ni privat, però és l'únic que en apropa a la realitat de 25.000 catalans i que ens permet, també als oïdors, prendre conciència i canviar la nostra visió d'aquesta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article