18 centres educatius de ponent proven un videojoc contra el 'bullying'

L'eina, desenvolupada per la Universitat de Lleida, redueix un 36% els conflictes entre alumnes


Prop de 1.500 alumnes d'11 instituts i 7 escoles de les comarques de Ponent han pogut treballar les seves competències emocionals a través d'un videojoc, desenvolupat per la Universitat de Lleida (UdL), per reduir els conflictes a l'aula i prevenir el bullying o assetjament entre iguals.

Es tracta de Happy 8-12 i Happy 12-16, un software en què el personatge principal es veu immers en 25 conflictes quotidians, que poden ocórrer tant dins del context educatiu com en el familiar. Durant el transcurs de l'aventura, els alumnes protagonitzen els tres rols que es poden diferenciar en una situació de maltractament: agressor, víctima i espectador. Per avançar, aprenen a gestionar diferents competències: consciència emocional, regulació de les emocions, autonomia emocional, competència social i competències de vida i benestar.  

L'eina, en prova pilot, ha aconseguit reduir un 36% els conflictes entre alumnes a les escoles i incrementar en un 11% el rendiment escolar. Els resultats demostren que el videojoc millora les competències emocionals, el clima del centre, el rendiment acadèmic i redueix l’ansietat de l’alumnat.  En un centre on no hi ha por d’anar a l’escola, hi ha més rendiment. Si això es pot continuar implementant i que l’acompanyés una normativa clara per la convivència, els efectes es multiplicarien més”, ha assegurat la investigadora de la UdL i directora del projecte, Gemma Filella.

El projecte també posa de manifest que el professorat  necessita més formació en competències emocionals per assumir el repte de millorar la convivència escolar a les aules i resoldre conflictes. Això es confirma a les entrevistes de valoració, on un 71% dels docents  va confirmar que hi ha situacions d’assetjament als seus centres escolars i el 57% va opinar que caldria més hores de formació per atendre aquests casos.


La Udl demana que la Generalitat n'assumeixi el cost per estendre'l a tots els centres

El videojoc ha arribat, de moment, ha 17 centres escolars de la demarcació de Lleida, a través de la prova pilot, realitzada el curs passat. De cara el curs vinent, però, totes les escoles que vulguin podran obtenir-lo per 240 euros.

Gemma Filella ha reclamat a la Generalitat que pugui assumir el cost global perquè es pugui estendre a tots els centres com a eina bàsica per prevenir l’assetjament escolar, una xacra que pateix 1 de cada 10 nens a Espanya.

“Seria ideal que la consellera agafés un grup d’experts en aquest camp per consensuar un protocol que s’apliqués a tots els centres educatius i pogués oferir-los un certificat d’escola per a la convivència, amb una normativa clara, un programa de mediació i que es pogués implementar el videojoc”, ha subratllat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article