El consum problemàtic de cànnabis afecta el 80% dels adolescents atesos a Projecte Home

Cada vegada augmenta més la franja de joves entre 13 i 17 anys que consumeixen


Projecte Home Catalunya ha presentat aquest matí l'Informe Anual de Drogues en relació a les persones ateses l'any 2015 per la mateixa entitat. El director del Projecte Home, Oriol Esculies, ha alertat que 4 de cada 5 adolescents i joves atesos per l'entitat hi acudeixen per consum problemàtic de cànnabis. Això representa gairebé el 80% del total d'usuaris entre 13 i 23 anys, una xifra que ha augmentat en un 25% respecte fa 5 anys.

Si bé la mitjana d'edat de consum és de 18 anys, cada vegada augmenta més la franja de joves entre 13 i 17 anys que consumeixen. A més, tal i com es desprèn de l'informe, aquest ús de cànnabis va associat alhora a un ús abusiu també d'alcohol, que es consolida com la substància que genera més demandes de tractament (45% dels casos). L’alcoholisme té un recorregut d’anys de consum més llarg: si la mitjana d’anys de consum abans de demanar ajuda és de 10 anys, en el cas de l’alcohol aquesta xifra augmenta fins als 18 anys, per tant, comporta un major deteriorament i en dificulta el tractament.

Segons dades dels recents Informe Mundial de Drogues de Nacions Unides 2016 i Informe Europeu sobre Drogues 2016, el cànnabis és, amb diferència, la droga il·legal més consumida al món i a Europa, amb un augment de la oferta i una disminució del preu de venda. Segons els resultats per a Catalunya de l’enquesta ESTUDES 2014 del Ministeri de Sanitat, el 33,7% dels estudiants catalans de 14 a 18 anys ha consumit cànnabis l’últim any, i el 23,4% els darrers trenta dies (superiors a l’any 2012, amb un 28,5% i un 17% respectivament). L’edat mitjana d’inici de consum se situa als 14,6 anys.

Problemàtiques que es desemboquen del consum de drogues

Les dades mostren també com es veu afectat el rendiment escolar. En aquest sentit, el 63% dels adolescents han abandonat els estudis (entre aquests, un 58% no ha finalitzat la secundària).

D’altra banda, 1 de cada 3 presenten patologia dual, és a dir, la coexistència del consum problemàtic amb altres trastorns psicològics. La desmotivació, episodis de violència, conductes sexuals de risc, així com el deteriorament i l’alta conflictivitat en les relacions socials i familiars són característiques que també s’observen en aquests nois i noies.

Més persones ateses i escalada de nous casos

Al llarg de l’any 2015 es van atendre a l'ONG Projecte Home 1.900 persones amb addiccions, la xifra més elevada en els vint anys de funcionament de l’entitat. El nombre d’usuaris ha seguit augmentant en aquests primers sis mesos de 2016 i a dia d’avui l’entitat té en tractament a 350 persones, 50 persones més que l’any anterior en aquestes dates. Aquesta escalada de nous casos posa de manifest l’existència d’una problemàtica de drogues que no disminueix a Catalunya.

Les entitats catalanes critiquen des de fa anys el dèficit històric de places residencials a Catalunya, absolutament insuficients per a atendre tota la demanda de persones amb addiccions severes, de perfil multi-problemàtic, sense recursos i que requereixen una ajuda complerta i intensiva. “Ens trobem en una situació límit. Sentim una gran impotència de no poder arribar a tothom com es mereix. Reclamem més atenció per part dels governs i la societat. A Catalunya, calen molts més recursos per drogodependències. La problemàtica, sovint invisible, continua afectant milers de famílies ”, reivindica Oriol Esculies.

La prevenció: el factor decisiu per a frenar l’abús d’alcohol i cànnabis

Segons l'ONG, la regulació del cànnabis és insuficient sense una educació i una prevenció al darrera. D'aquesta manera, subratllen la necessitat que els canvis regulatius i normatius vagin sempre acompanyats de mesures preventives eficaces que protegeixin la salut dels col·lectius més vulnerables, especialment els menors i joves amb problemàtiques afegides.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article