El mite d'amor romàntic, una de les trampes darrera el tràfic per explotació sexual de dones romaneses

La Fundació Surt ha presentat aquest matí un estudi qualitatiu que dóna veu a set víctimes, sis de les quals residents a Catalunya


"L'amor romàntic és el major proxeneta". Així il·lustra una víctima de tràfic per explotació sexual la principal forma de captació de dones romaneses. El perfil de traficant és, doncs, majoritàriament el d’un ‘fals nuvi’ o ‘lover boy’, que estableix una relació afectiva amb la víctima prometent-li un projecte de vida comú al país de destinació, en aquest cas Espanya.

Aquesta és una de les conclusions de l’estudi qualitatiu de la Fundació Surt  ‘El Tràfic de dones romaneses amb finalitat d’explotació sexual a l’Estat’, presentat aquest matí al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Es tracta d’una recerca que s’ha dut a terme en el marc del projecte Girl, de nivell europeu, juntament amb Itàlia i Romania, i recull set testimonis d’explotació sexual del nostre país i 18 de professionals que hi tracten.

Segons indica l’estudi, hi ha diversos factors que fan vulnerables aquestes dones, entre els quals “el fet que considerin que tenir parella és el principal objectiu a la vida”. No obstant, aquest no és l’únic. Laura Sales, Tècnica de l'Àrea de Recerca i Innovació de la Fundació SURT, ha destacat que no es tracta de víctimes submises, sinó que també “són agents actius que busquen la millora de les condicions personals i econòmiques i que, mogudes per aquests objectius, cauen en el tràfic”.

La Cònsol General de Romania a Barcelona, Geanina Boicu, ha discrepat amb la idea que el mite de l’amor romàntic sigui una de les causes del tràfic i ha apuntat al factor econòmic com a principal agent motivador. “Aquestes persones són enganyades. Es tracta de diners, no de sentiments”, ha reblat. “Aquestes relacions són falses, no romàntiques”.

“La gent enganya molt i et pinta el món de color rosa i quan arribes aquí a Espanya no trobaràs el color rosa, et trobaràs amb l’infern, com me l’he trobat jo”, apunta una dels testimonis, que demana més cautela a les joves romaneses abans de desplaçar-se, per exemple, firmant contractes laborals al país d’origen.

El tràfic per explotació sexual a Espanya, en xifres

D'acord amb dades de l'Eurostat de l’any passat, a Espanya entre el 2010 i el 2012 hi va haver 1.964 víctimes de tràfic, tenint en compte totes les finalitats. L’explotació sexual, però, és la més comuna i representa el 91,6% del total.

La Fiscalia General de l’Estat va detectar el 2014 1.428 víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual, 493 de les quals d'origen romanès.  Dit d'una altra manera, el 34% de les dones identificades provenen d'aquest país. "Les dades de la Fiscalia són la punta de l'iceberg d'un fenomen més ampli i complex i difícil de mesurar", ha explicat Sales.



Explotades per parelles, familiars i amistats

La captació de dones romaneses generalment s’articula a través de familiars o amistats i de les seves parelles. Aquesta complicitat entre explotador i víctima fa que el fenomen estigui invisibilitzat, ja que normalment no es tracta de grans màfies.

L’estudi també afirma que les persones de l’entorn familiar, tant si resideixen al país d’origen com al de destinació de les dones, poden arribar a ser tolerants davant la situació d’explotació. Les professionals entrevistades han descrit aquest fenomen com la “mentida nacional”, en la mesura que les famílies accepten els diners que van rebent de les familiars explotades, sense interessar-se per la font dels ingressos.

“Hi ha un clarobscur entre el no saber i el no voler saber”, “això no vol dir que les famílies siguin còmplices, però sí que hi ha una certa tolerància, permisivitat”, ha dit Sales. Davant d’aquestes afirmacions, Boicu ha subratllat que “el rol de l’església ha crescut molt” i no creu que “ni un pare ni una mare acceptin diners d’una filla que es prostitueix”, ja que és una “vergonya per la família”.

Cada vegada més joves

La mitjana d'edat de les víctimes és de 28 anys, però el grup més nombrós és el de les menors de 25. “Es tenen indicis que la majoria de víctimes són captades des dels 14 anys”, malgrat que no consti a les dades oficials, “perquè les noies són explotades durant diversos anys abans de ser identificades”, ha assegurat Sales, que ha destacat la dificultat d’obtenir informació d’un fenomen d’aquestes característiques.

L’estudi apunta la necessitat de millorar els protocols d’actuació estatals i autonòmics contra el tràfic de persones i demana promulgar una llei integral contra el tràfic per a l’explotació que inclogui totes les modalitats i que consideri el tràfic de dones com a una forma de violència masclista. Tanmateix, reclama una acció coordinada entre les ONGs i els cossos de seguretat per a millorar la detecció.

Campanya #DeRomaniaALaTrampa

La Fundació Surt ha anunciat que iniciarà demà una campanya de sensibilització digital, que consta d’un web informatiu, per visibilitzar la realitat de les víctimes i desterrar l’estereotip de víctima passiva i submisa que perviu en l’imaginari social. Una imatge, han dit, que “no es correspon amb la realitat de les dones en situació d’explotació i, a més, que no contribueix a la recuperació de les víctimes ni a l’apoderament de les dones, sinó que les revictimitza”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article