El 47% dels tractaments de desintoxicació estan relacionats amb el consum d'alcohol

L'heroïna, que s'estabilitza en el quart lloc, és la substància que més s'ha reduït en els últims anys


Els centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD) de la Generalitat van notificar l’any 2015 un total de 13.779 inicis de tractament ambulatori per abús o dependència de les drogues. Així consta en un estudi, que apunta que gairebé la meitat dels tractaments van ser a causa l'alcohol (47,42%), seguit d'un 17,95% per consum de cocaïna, un 13,81% per derivats del cànnabis i un 12,21% a causa de la cocaïna, com a principals substàncies.

Pel que fa a les tendències, els inicis de tractament per consum de cocaïna presenten una lleugera evolució a la baixa, mentre que els de cànnabis presenten una lleu tendència a l’alça. L’heroïna, que s'estabilitza en el quart lloc, és la substància que més s'ha reduït en els últims anys, i continua entorn dels 1.600 casos a diferència dels anys noranta, quan era la responsable del 90% dels inicis de tractament. Els experts atribueixen aquesta reducció a les estratègies preventives de salut.

Unes altres 4.260 persones també van ser ateses l'any passat en centres orientats a disminuir els danys associats al consum de drogues. D'aquests espais, 59 són Centres d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS), 11 són unitats hospitalàries de desintoxicació i 20 serveis de RD repartits per tot el territori. Els CAS (Centre d’Atenció i Seguiment de les drogodependències) són els centres especialitzats on s’inicia i entorn del qual es duu a terme tot el tractament per l’addicció a drogues.

Per sexes i en línies generals, els inicis de tractament es mantenen en una proporció de 3 a 1 entre homes i dones, respectivament, a excepció del tabac que és de 1 a 1. L'estudi, a més, reafirma l'alcohol com la droga que genera més demanda de curació des de mitjans noranta, quan va superar l'heroïna. Es destaca, també, que l'edat mitjana de tractament per addicció a l'alcohol és de 46 anys.


Font: Informe anual 2015. Sistema d'Informació sobre Drogodependències a Catalunya

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article