Es redueix el nombre de persones que superen els terminis garantits d'espera per operacions

Malgrat que augmenten lleugerament les llistes d'espera, creix gairebé un 4% el nombre d'intervencions quirúrgiques


Tot i no disposar encara dels recursos addicionals previstos en l’avantprojecte de llei de pressupostos de 2016, durant el primer trimestre de 2016 el Departament de Salut ha augmentat l’activitat quirúrgica i diagnòstica i ha fet prop de 185.000 intervencions quirúrgiques a persones en llistes d’espera. Això ha significat un creixement del 3,8% de les intervencions entre aquest mes de juny i el mateix període de l’any passat i una disminució de les persones que superen els terminis garantits o de referència per intervencions quirúrgiques.
 

En el cas de les cataractes, la pròtesi de genoll i la pròtesi de maluc, ha baixat fins un 45,3%  i per la resta d’intervencions, un 32% el percentatge de pacients que superen el període de referència.

Creix el nombre d’intervencions quirúrgiques però també creixen les llistes d’espera

A banda del creixement d’intervencions quirúrgiques, també han augmentat les primeres visites a consultes externes, en aquest cas en un 18,8%. Tanmateix, el nombre de proves diagnòstiques que s’han dut a terme ha ascendit un 24%.

Pel que fa a les llistes d’espera, però, actualment a Catalunya hi ha 161.730 persones en espera de ser operades, la qual cosa representa un increment del 3,1% respecte el desembre de 2015. Per contra, ha millorat un 4,7% el nombre de pacients en llista d’espera per a proves diagnòstiques i un 16% en primeres visites de consultes externes.

Pel càncer no hi ha espera

Gairebé el 100% dels pacients oncològics s’han intervingut en menys de 45 dies. Segons les dades del Departament, les intervencions de cirurgia oncològica han augmentat un 16,3% respecte el mateix període de l’any passat, però el 99,2% dels pacients han estat intervinguts abans dels 46 dies.

En el cas de la cirurgia oncològica de pròstata i bufeta urinària, el 99,9% dels pacients intervinguts ho han estat en un període inferior als 61 dies des de la indicació del professional.

Avenços en el Pla Integral de millora de les llistes d’espera

El Departament de Salut, per altra banda, ha fet un retiment de comptes de les actuacions realitzades fins ara del Pla integral per a la millora de llistes d’espera sanitàries, presentat a l’abril i que preveia 4 eixos: millorar l’accessibilitat de la informació, apoderar l’atenció primària, augmentar la proactivitat del sistema de salut i incrementar l’activitat.

En aquest sentit, Salut ja publica semestralment les dades de llistes d’espera, s’han començat a desplegar a diverses regions la programació directa de visites a l’atenció especialitzada, cada hospital ha redactat un document informatiu d’intervenció quirúrgica adreçat als pacients, i com a última mesura principal, es recupera la pràctica de realitzar auditories externes periòdiques per garantir un correcte procediment i tractament de l’ús de les dades, augmentar la qualitat dels registres i obtenir informació més acurada. Aquest procés haurà de permetre millorar la informació sanitària, la gestió de les llistes d’espera i la presa de decisions.

36.000 persones no van computar a les llistes d'espera el passat desembre

En els resultats de l'anterior semestre, el Departament de Salut no va computar a les llistes d'espera 36.397 persones, una xifra important que s'ha rectificat amb l'actualització de dades d'aquests darrers sis mesos. Això ha suposat un error en els resultats del passat desembre, sobre els quals caldria sumar-hi 28.268 pacients més en llistes d'espera per a proves mèdiques, 7.111 per operacions amb un any de termini i 1.018 intervencions de cataractes, pròtesis de maluc i de genoll. 

Salut ha justificat aquesta equivocació amb el fet que tres centres hospitalaris van comunicar posteriorment al tancament del registre que tenien pacients en llista d'espera pendents de computar a desembre de 2015. Es tracta de l'Hospital Comarcal de Anoia, l'Hospital del Mar i el Parc Taulí de Sabadell. 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article