La Festa Major de Gràcia, una aposta per la inclusió

Entitats del barri i l’organització han programat més de 40 activitats adaptades per a persones amb discapacitat


Des de fa 199 anys, la Festa Major de Gràcia és un gran exemple de participació i implicació veïnal. Els carrerons estrets del barri viatgen a diferents universos durant els dies de festa: al fons marí, enmig d’estrelles de Hollywood o fins i tot en un ambient glaçat a la Plaça de la Vila de Gràcia. Uns espais transformats que l’organització s’ha encarregat, un any més, que puguin ser accessibles per a tothom i ha dissenyat una festa inclusiva i per a totes les edats.

Les diferents entitats que treballen amb persones amb discapacitat del districte de Gràcia, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, han organitzat enguany més de 40 activitats inclusives. És a dir, tallers, espectacles o bé visites guiades tant pensades per a persones amb discapacitat com per la resta de la ciutadania. Tanmateix, s’han programat activitats específiques per a persones amb discapacitat sensorial, totes elles recollides al programa de la Festa Inclusiva.

El pregó, que marca cada any el tret de sortida de la festa (14 d’agost), i el lliurament de premis als millors carrers guarnits (17 d’agost) han estat els principals actes de la festa on la paraula n’és la protagonista. Aquests, han comptat amb el servei de traducció al llenguatge de signes i emissores FM per a persones amb discapacitat auditiva. I no han estat els únics actes adaptats a tothom. S’han organitzat visites àudio descrites per a persones amb discapacitat visual als carrers guarnits, organitzades per a grups reduïts amb la col·laboració d’entitats de persones amb discapacitat visual i les comissions de festa major dels carrers.

Aquestes visites, que ja van tenir gran èxit en la festa major de l’any passat, consisteixen a passejar pels carrers mentre un àudio descriptor explica i descriu l’ambient i la decoració. Membres de la comissió de festa participen en aquesta activitat per explicar detalls sobre el procés de creació dels decorats i els participants, excepcionalment, els poden tocar i descobrir així les diferents textures i els volums.

S’han organitzat també diferents itineraris adaptats sobre la història de Gràcia, com ara un en què s’explica l’evolució de la festa al llarg dels anys. El recorregut compta amb servei d’interpretació amb llengua de signes i emissores FM per a persones amb discapacitat auditiva.

Una altra de les activitats inclusives més destacades ha estat la visita adaptada al refugi antiaeri de la plaça del Diamant, construït a Barcelona durant la Guerra Civil a dotze metres de terra, com també tallers, espectacles diversos i espais de lectura aptes per a tots els públics.

Els guarnits i els carrers estrets: símbols de la Festa Major de Gràcia

Si hi ha quelcom que identifica aquesta festa són els guarnits, veritables obres d’art fetes per veïnes i veïns de Gràcia, que disfressen carrers, balcons i portalades. Les persones amb discapacitat han estat les encarregades dels guarniments de la plaça Joanic (realitzat per ACIDH, integració Centre Ocupacional Eneida, Fundació Joia i Fundació ARAPDIS amb la col·laboració d’AMAD) i del carrer Guilleries (a càrrec del Centre Ocupacional Eneida).

Ara bé, La Vila de Gràcia és també coneguda pels seus carrers estrets i per les places plenes de vida que són, alhora, l’epicentre de la Festa Major. Des del Districte de Gràcia es treballa per garantir la seguretat i l’accessibilitat de totes les persones: s’estableixen 12 places d’aparcament, es reserven espais per a persones amb cadira de rodes als espectacles i s’instal·len 17 lavabos portàtils adaptats (el 16% dels serveis públics totals). A més a més, des de fa uns anys Gràcia ha transformat molts dels seus carrers en una plataforma única per tal de facilitar la circulació dels i les vianants.

Les festes, que duren del 14 al 21 d’agost, rebran més de 2 milions de persones en una de les cites estivals més esperades de la ciutat de Barcelona. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article