46 persones aconsegueixen feina a través de la II Jornada de Networking del Programa Làbora

Algunes d'elles treballen a Òpera Samfaina, un nou projecte d'oci gastronòmic i cultural al Liceu

  • Conchita Ramírez, camarera a Òpera Samfaina
    Conchita Ramírez, camarera a Òpera Samfaina
  • Alba Cisneros a la botiga d'Òpera Samfaina
    Alba Cisneros a la botiga d'Òpera Samfaina

La Conxi va treballar a l'hostaleria fins que d'altres van considerar que ja no tenia edat per oferir atenció presencial. Ara, amb 46 anys i després de tres mesos d'atur i un temps relegada al telemàrqueting, ha aconseguit una feina de cambrera a Òpera Samfaina, un projecte d’oci gastronòmic i cultural al Gran Teatre del Liceu, en el qual el visitant podrà gaudir d’experiències relacionades amb la història i la cultura catalanes.   

Ella és una de les 400 persones que van participar el passat 6 de juny a la II jornada de Networking Espai Làbora, organitzada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ECAS, Creu Roja i FEICAT

Es tracta d'un espai on una cinquantena d'empreses i entitats que oferien llocs de treball van poder entrevistar candidats per incorporar-los a les seves plantilles. La iniciativa s'emmarca en el Programa Làbora, que des del 2015 busca desenvolupar un mercat laboral reservat a persones en risc d'exclusió. 

"Vaig comentar als serveis socials la meva situació, estava desesperada, i em van parlar del programa Làbora, però jo no hi tenia gaire fe, perquè ja havia participat en altres projectes per aconseguir feina i no havia vist resultats", explica la Concepción Ramírez o Conxi, com li diuen els amics. 

La Conxi, mare soltera amb dos fills, portava dues setmanes al programa quan li van oferir participar a la jornada de networking. Ells és una de les 46 persones que van trobar feina aquell dia. L'Alba Cisneros n'és un altre exemple. Ara és companya de feina de la Conxi, però treballa com a botiguera en el projecte Òpera Samfaina, que ha contractat 100 treballadors, 31 dels quals usuaris del programa.

"Portava a Làbora uns quatre mesos quan hi va haver la jornada. És el programa que m'ha resultat més efectiu, per una senzilla raó: el composen persones que realment s'interessen per tu a nivell personal, estudien exhaustivament el teu perfil, procuren ser molt empàtiques i et cuiden perquè saben que una persona que porta molt temps a l'atur està fràgil", diu.

"Quan portes molt temps desocupat comences a dubtar fins i tot de les tevés capacitats, et preguntes què passa amb aquest món si tenint currículum, preparació, experiència i sent encara jove et veuen com un bitxo rar", continua explicant l'Alba, un dona de 51 anys o com diu ella, una dona que té "25 anys des d'en fa 51". 

L'edat, un handicap

L'edat és un inconvenient a l'hora de trobar feina en molts casos. "Per l'edat que tinc no m'agafaven d'allò meu, l'hostelaria", asegura la Conxi, que ara se sent "feliç" de formar part del projecte del Liceu.

"Els empresaris busquen persones amb menys qualificació, no reconeixen el que tens, volen pagar sous miserables i volen oferir condicions miserables; i això no està bé", lamenta l'Alba. La precarietat laboral és present en tots els àmbits, no només en forma de salaris ínfims, sinó també de contractació a temps parcial i temporal.

D'aquestes 46 insercions facilitades per l'Espai Làbora durant la jornada del 6 de juny, un 50% tenen una durada de contractació inferior als tres mesos, un 35% superior els tres, i un 13% superior als sis. La majoria de persones, 67%, han estat ocupades en els sectors de serveis a empreses, neteja i atenció a les persones.

800 persones en un semestre

Durant el primer semestre d’enguany, un total 801 persones s’han inserit al mercat laboral a través del programa Làbora, un 51% són dones i un 50,2% persones majors de 44 anys. 

Més del 50% d’aquestes insercions procedeixen dels districtes de Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Horta-Guinardó i el 63,7% són contractes superiors als tres mesos. 

L’any 2015, un total de 8.103 persones van ser derivades al programa per part dels Serveis Socials. D’aquestes, 6.865 van seguir algun tipus d’itinerari i 1.537 van assolir la inserció laboral, el que suposa una taxa del 22%, xifra que es valora favorablement tractant-se de col·lectius amb una especial dificultat d’accés al mercat laboral.

Tanmateix, el programa ha organitzat 17 cursos de formació que es realitzaran durant els propers mesos de setembre a desembre, i que es duran a terme per part de nou entitats que formen part del projecte: Femarec, Formació i Treball, Surt, Suara, Èxit, TEB, Insercoop, Gentis i Andròmines. Tal i com diu la Conxi: "S'ha de lluitar per aconseguir treball i la formació ajuda. Si ets constant ho aconsegueixes, però és un camí difícil".




 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article