La tornada a l'escola pot arribar a costar 1.500 euros per fill

La Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) ha advertit de les importants despeses de la tornada a l'escola i proposa mesures per reduir-ne els costos


Després de carregar les piles a les vacances, arriba el mal de cap de la tornada a l'escola. I no perquè els infants comencen el curs, sinó per la despesa que comporta. Segons ha informat la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), una família catalana pot arribar a pagar fins a 1.500 euros en despeses escolars.

La UCC ha comptabilitzat les despeses de material escolar, els llibres, l'uniforme, el servei de menjador, el transport, les activitats extraescolars i l'acollida matinal. Per exemple, si una família pot dur el fill a l'escola, aquest va a dinar a casa i no fa cap activitat extraescolar, les despeses serien de 350 euros en una escola pública, de 605 euros en una escola concertada i de 910 euros en una escola privada. Uns costos que cobririen el material escolar amb llibres inclosos i l'uniforme amb xandall.

En cas que una família hagi d'utilitzar, a més, serveis d'acollida matinal, menjador, transport i activitats extraescolars, la despesa es dispara a 600 euros a la pública, 975 euros a la concertada i fins a 1.463 euros a la privada.

Com es poden reduir despeses?

La Unió de Consumidors de Catalunya recomana, tanmateix, portar un control de les despeses relacionades amb la tornada a l'escola, repassar el material escolar que hi hagi a casa i fer un llistat del que realment es necessiti. Adverteix, també, que cal adequar les necessitats amb les possibilitats. Per exemple, apuntar a l'infant a fer una activitat extraescolar enlloc de tres de diferents. Tot és bastant relatiu ja que depèn de les necessitats que cada família pugui tenir.

L'organització de consumidors destaca, també, que cal comparar preus entre establiments, ja que hi poden haver variacions, i anar alerta amb les ofertes, a vegades enganyoses. Així mateix, «no ens hem de deixar emportar per les preferències del fill, a qui també inculcarem valors com el respecte i la conservació del material de treball». És important «defugir de les marques o dels productes escolars amb recursos publicitaris» i «no acudir als crèdits ràpids pel finançament de les despeses de tornada a l'escola», ja que tenen uns interessos molt elevats, ha expressat l'UCC.

Pel que fa a la roba i el calçat, l'associació de consumidors recomana "aprofitar tot el que es pugui de l'any anterior i, amb una llista del que es necessita, aprofitar el que encara quedi a les rebaixes per comprar el que falti". Si s'utilitza uniforme, convé «revisar la roba d'altres anys per comprovar quines peces es poden seguir utilitzant, i comprar lots de samarretes, mitjons, i altres ofertes, ja que surten més econòmiques», segons la UCC.

La tornada a l'escola amb la maleta adequada

Els Centre d'Atenció Primària (CAP) de Lleida han publicat aquest dilluns a Twitter una infografia on es donen alguns consells per escollir i utilitzar la motxilla dels alumnes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article