Els sindicats, en peu de guerra a l'inici del curs escolar

USTEC-STEC (IAC), CCOO, ASPEPC_SPS, CGT i la UGT han acampat aquesta setmana per reclamar la incorporació de substituts als centres des de l'1 de setembre


Els principals sindicats de l'àmbit educatiu, USTEC-STEC (IAC), CCOO, ASPEPC_SPS, CGT i la UGT, han acampat fins avui davant la seu del Departament d'Ensenyament per protestar contra la no incorporació de substituts l'1 de setembre a les escoles i per demanar que les mesures educatives que s'han aplicat reverteixin.

Els sindicats de l'ensenyament públic s'han plantat aquesta setmana a les portes del Departament d'Educació per denunciar, en primera instància, que el personal substitut dels centres no han arribat l'1 de setembre, com havia passat cada any, sinó vuit dies després. Aquesta és una de les retallades que va aprovar l'executiu català el mes de maig d'enguany junt amb l'eliminació dels sous dels substituts el més de juliol i la reducció de dues hores lectives per al professorat major de 55 anys. Segons explica la responsable del sector d'Educació de la UGT de Catalunya, Laia Martí, al Social.cat, el Departament els va explicar que aquestes mesures servirien per poder fer front a les despeses que requerirà el nou curs escolar quan encara no hi ha data d'aprovació de pressupostos.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va presentar, a principi de mes les dades d'aquest nou curs que està marcat per un increment important l'alumnes. Hi haurà, segons dades del Departament, 1.570.011 alumnes, 7.822 més que el curs passat. L'apartat docent que farà front a aquest augment serà de 66.461 docents, 798 més que el darrer curs. Per als sindicats, l'increment de professors no es proporcional a la demanda i més aquest nou curs que Ensenyament vol implementar l'escola inclusiva a Catalunya, a la qual hi dedicarà 140 docents.

Pel portaveu de la USTEC, Ramon Font, amb els pressupostos i els recursos destinats a l'escola inclusiva és impossible impulsar projectes. "Meritxell Ruíz vol que fem escola inclusiva amb un terç del pressupost que tenen la resta de països per fer-ho", ha dit Font. El Departament, a més, també té previst desplegar els itineraris formatius específics per a joves amb discapacitat intel·lectual lleu i moderada amb 100 places en 8 centres i dedicar 400 docents a centres d'alta complexitat. "A juny- explica Font al Social.cat- la conselleria va assegurar que destinaria 800 nous professors només a secundària. Ara aquesta xifra s'ha de repartir entre secundària, l'escola inclusiva i els centres de màxima complexitat".

Laia Martí ha considerat que la "revolució" que volia fer Ensenyament amb l'educació inclusiva no compta amb les partides pressupostàries adequades per dur-se a terme amb garanties i demana poder intervenir amb les mesures que implementa l'executiu. "Esperem que hi hagi diàleg a la mesa sectorial, ens van dir que aquest any podríem intervenir", reclama la portaveu d'Ensenyament d'UGT, que afirma que la relació del Departament amb la comunitat educativa ha estat de "maltractament" i "autoritarisme". De fet, els sindicats s'han queixat que la Conselleria no ha obert cap porta de diàleg amb ells mentre han estat acampats i consideren que és una mostra més del tarannà del Departament.

De cara al nou curs, hi ha previstes més mobilitzacions. De moment, els sindicats han confirmat una concentració a la Plaça Sant Jaume el proper dimarts 20 de setembre a les sis de la tarda. Sobre la taula, també hi ha la possibilitat d'una vaga, però els representants sindicals es mostren prudents perquè busquen un "percentatge alt de participació", segons ha confirmat Ramon Font. Entre les demandes que abanderaran el curs educatiu hi haurà l'eliminació de la reducció d'hores lectives, l'extensió del pla pilot dels nomenaments, les substitucions en baixes de menys de 10 dies i el tancament d'aules, entre altres prioritats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article