Acord per impulsar la reinserció social i laboral d'expresos a través d'entitats

La Taula del Tercer Sector i el Departament de Justícia han signat un conveni per millorar les polítiques d'execució penal i difondre la seva dimensió social


Aquest dimarts, 13 de setembre, El Departament de Justícia de la Generalitat i la Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials de Catalunya, han signat un conveni de col·laboració per la reinserció social i laboral d'expresos. L'objectiu és implicar les entitats socials en aquest procés i treballar per aplicar mesures rehabilitadores i de prevenció de la reincidència en el delicte.

Ambdós agents es comprometen a treballar de manera conjunta per millorar els processos de rehabilitació d'expressos. D'una banda, des del Departament de Justícia s'implicarà més les entitats per col·laborar en el disseny i desenvolupament de les mesures de reinserció social i laboral i, de l'altra, la Taula del Tercer Sector fomentarà la participació i la sensibilització de les entitats en polítiques de reinserció.

L'objectiu d'aquest treball conjunt és millorar les condicions d'aquelles persones que estan sotmeses a una mesura d’execució penal, i més concretament, les persones que accedeixen al medi obert, llibertat condicional i definitiva. Un cop a l'any, una comissió mixta del Departament i de la Taula es reunirà per fer un seguiment del desenvolupament del projecte conjunt.

L'atenció postpenitenciària, un terreny abandonat

La Taula del Tercer Sector denuncia que actualment l'atenció als expresos és encara "terra de ningú" i només hi actuen "de forma altruista i voluntarista algunes entitats socials amb molt poc suport de les Administracions". Les entitats destaquen les dificultats en què es troben les persones que surten de la presó perquè moltes vegades no tenen xarxa familiar ni social, els falten oportunitat de treball, d'accés a l'habitatge i en diversos casos tenen problemes afegits de salut mental o drogues.

La Taula del Tercer Sector demana a l'Administració que l'atenció postpenitenciària sigui "una política de primera" per no descuidar aquest col·lectiu vulnerable i proposa aplicar mesures de discriminació positiva per garantir-los la formació i la inserció laboral i l'accés a l'habitatge. A més, reclama un sistema de protecció social específic que els asseguiri "un acompanyament social i educatiu de qualitat".

Una població penitenciària de més de 8.000 persones

Des de 2010, la població reclusa ha baixat i ha passat de 10.601 presos als 8.678 actuals (7.430 penats i 1.248 preventius). La taxa de població encarcerada a Catalunya és de 116 persones per cada 100.000 habitants. Només el 30,2% dels excarcerats tornen a delinquir en els quatre primers anys de llibertat, un descens de gairebé el 10% respecte del 2008, quan eren el 37,9%. Per tant, 7 de cada 10 reclusos no incorren en un nou delicte.

És rellevant destacar que només el 15% persones que compleixen la última part de la condemna en llibertat condicional no reingressen enfront aquells que són alliberats en primer i segon grau, on la reincidència ascendeix fins al 40%. La població reclusa que compleix mesures penals alternatives, tals com teràpia, formació o treballs en benefici de la comunitat, és de 6.584 persones. Els seus beneficis estan contrastats: només 1 de cada 10 condemnats que compleix penes alternatives a la presó, reincideix, segons l'informe 'La reincidència en mesures penals alternatives 2015' publicat pel Departament de Justícia.

D'aquesta manera, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, destaca que és "molt més barat invertir en la reinserció social dels expresos, que no en recursos de punició i privació de llibertat" i, a més, "això acaba revertint d’un forma molt més efectiva en la millora de la convivència, de la seguretat ciutadana i, en definitiva, de les capacitats inclusives de la nostra societat".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article