Les persones amb discapacitat, les més afectades per la crisi econòmica en l’àmbit laboral

Un informe del Grupo SIFU i la Universitat de Sevilla posa en evidència el risc de pobresa d’aquest col·lectiu


Les persones amb diversitat funcional han estat les primeres a rebre els efectes de la crisi econòmica. Així ho confirmen les dades: La taxa d’atur de les persones amb discapacitat ha augmentat força més que la taxa d’atur de persones sense discapacitat en els últims anys a tot l'Estat. El 2008 la diferència entre ambdós col·lectius era d’un 5% i va augmentar fins un 9% el 2013.

Aquestes xifres es desprenen de l’informe ‘Atlas Laboral de Personas con Discapacidad en España 2016’, elaborat pel Grupo SIFU i la Universitat de Sevilla i que té com a objectiu principal analitzar la situació laboral de les persones amb discapacitat i donar suport a actuacions encaminades a l'augment de la inclusió laboral d’aquest col·lectiu.

A Catalunya, l’any 2014 hi havia entre un 3 i un 4% de persones amb discapacitat que buscaven feina respecte el total de demandants. Ara bé, tenir feina tampoc és sinònim de bones condicions laborals. L’estudi indica que l’Estat espanyol presentava, l’any 2012, una taxa de risc de pobresa del 15,8% entre les persones amb discapacitat ocupades, la qual cosa el feia col·locar com a tercer estat més pobre d’Europa.

Pel què fa a la taxa d’activitat, aquesta va experimentar un creixement del 4% entre el 2008 i el 2013. No obstant això, el 2013 la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat era menys de la meitat que la taxa d’activitat de les persones sense discapacitat i, per tant, la bretxa entre les persones amb i sense discapacitat seguia entorn al 40%. En la mateixa línia, i si es té en compte la qualificació del lloc de treball, la probabilitat que una persona amb discapacitat tingués un càrrec de directiu o gerent l’any 2013 era un 50% inferior a una persona sense discapacitat.

Pel que fa a la formació, l’estudi detalla que un 20-30% de la població amb discapacitat catalana de 25 a 64 anys tenia estudis primaris o inferiors l’any 2012 i tan sols un 10-15% estudis superiors.

Perfil de la persona amb discapacitat ocupada: home, amb baix grau de discapacitat i amb contracte a temps parcial

L’estudi assenyala que el perfil de la persona amb discapacitat ocupada és el d’un home d’entre 25 i 44 anys, amb un grau baix de discapacitat i de tipus física o de tipus sensorial. Sol tenir un nivell de formació mitjà, una feina de baixa qualificació en el sector serveis (principalment jardineria o serveis socials), un contracte indefinit (dins el Centro Especial de Empleo) encara que a temps parcial, i un salari més reduït respecte les persones sense discapacitat que duen a terme la mateixa funció a l’empresa.

L’informe també revela que les persones amb discapacitat amb major dificultat per trobar feina i amb un major risc de pobresa i exclusió social són les dones, joves, amb un alt grau de discapacitat, amb discapacitat mental i amb un baix nivell de formació i qualificació.

Millorar la formació i campanyes de sensibilització, les propostes de l’estudi per al col·lectiu amb discapacitat

Entre altres recomanacions, l'informe posa en relleu la necessitat de millorar la formació de les persones amb discapacitat orientant-la a les demandes i necessitats del mercat laboral, així com dur a terme campanyes de sensibilització social encaminades a destacar la importància de contractar persones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article