El govern aprova la llei d’accés universal a la sanitat per a tots els residents a Catalunya

Des d’ara ja no caldrà esperar tres mesos d’empadronament per accedir a l’atenció primària i especialitzada


Aquest dimarts, 11 d’octubre, el govern ha aprovat el Projecte de llei d’accés universal a l’assistència sanitària, a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut). El text estableix que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l’assistència sanitària pública.

A la pràctica, el decret contempla la universalització de l’assistència sanitària de cobertura pública a tot Catalunya independentment de la situació administrativa dels residents. La nova legislació elimina la necessitat de carència temporal en l’empadronament que s’exigia en instruccions anteriors. Ara ja no caldrà acreditar tres mesos de residència per accedir als serveis bàsics de l’atenció primària i a l’especialitzada.

El govern ha justificat l’aprovació d’aquest projecte – que es tramitarà en breu a la cambra legislativa- per eliminar “prejudicis” en l’atenció de les persones, evitar el greuge de “deixar una part de la població sense control mèdic” i “l’augment de la vulnerabilitat dels col·lectius en risc d’exclusió social”.

La nova norma eleva a rang de llei un dret que el govern espanyol va limitar el 2012 amb un decret que deixava fora de la cobertura sanitària diversos col·lectius. El govern català no va aplicar les mesures del decret de Madrid i va continuar donant assistència a 137.000 persones que havien quedat excloses per la norma estatal a través d’un conjunt d’instruccions del Servei Català de la Salut. Ara les disposicions de la Generalitat tindran rang de llei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article