L'economia social i solidària es consolida i ja mou 164 milions a Catalunya

Des d'avui 21 d'octubre i fins diumenge 23, Barcelona acull la cinquena edició de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya


L'economia social i solidària continua en ple creixement a Catalunya. Les 173 organitzacions que conformen la Xarxa d'Economia Solidària (XES), que abraça bona part de les empreses d'aquest sector, donen feina a 3.663 persones, generen 164 milions d'euros d'ingressos i impliquen prop de 215.000 persones. Les dades les ha presentat aquesta setmana la XES com a reclam per a la cinquena edició de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya.

La forma jurídica més comuna en aquest sector és el format cooperatiu (60), seguit de la de les associacions (30), les fundacions (8) i, en menor mesura, les societats mercantils (7), segons confirma l'informe 'L'estat del mercat social català 2015'. De mitjana dels últims 4 anys, aquestes entitats han tingut 21 persones treballadores i han gestionat una facturació d'uns 950.000 euros. Tot i que els àmbits als quals es dedica aquest sector són molt diversos, hi predominen els camps d'educació, comunicació, tecnologia i habitatge.

Una altra dada rellevant de l'informe és la utilització d'eines de finançament ètic. Pràcticament el 70% del finançament obtingut per les empreses d'economia social i solidaria provenia de les finances ètiques. De fet, la quantitat de diners dipositats en entitats de finances ètiques ha estat de 4,1 milions d'euros. Aquesta xifra suposa gairebé 40.000 euros de saldo mitjà per organització i representat l'11% del total de diners dipositats en entitats de finançament.

Organització participativa i igualitària

L'informe de la XES també detalla l'organització interna de les entitats i confirma que les cooperatives de treball, les societats laborals i les societats mercantils són les que tenen una estructura més participativa: 1 de cada 4 persones implicades van participar en l'aprovació de pressupostos i plans de gestió. De fet, les associacions i cooperatives de segon grau són les estructures més transparents, mentre que les associacions i les fundacions són les que menys: una de cada quatre no fa públics els salaris.

Gairebé la meitat de les empreses enquestades per fer l'informe han parlat també d'igualtat dins les organitzacions. Les dades confirmen la tendència a la paritat: el 46% de dones van participar a l’aprovació  de plans de treball i pressupostos; el 42% ocupaven càrrecs societaris o polítics i el  56%, càrrecs en l’estructura laboral. Ara bé, la igualtat econòmica encara no s'acaba de complir. Hi ha més diferències salarials entre les dones que entre els homes (2,8 contra 2,6), i que aquesta diferència es deu sobretot al  col·lectiu format per associacions i fundacions, on trobem una diferència de 1 a 3,8 en la diferència salarial entre les dones.
 
La Fira d'Economia Solidària

Moltes de les organitzacions que representen el sector es trobaran, a partir d'avui i fins diumenge, a la cinquena edició Fira d'Economia Solidària de Catalunya que es concentra a la Fàbrica Fabra i Coats de Barcelona. Amb el lema 'Terra compartida, terra cooperativa', l'esdeveniment aplegarà gairebé 200 empreses i entitats del sector de l'economia social i solidària que explicaran la seva tasca i participaran a la cinquantena llarga d'activitats que s'aniran succeint al llarg del cap de setmana. L'any passat, la fira va congregar 19.000 persones i els organitzadors esperen enguany superar aquesta xifra.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article