‘Músiques Sensibles’, on la cultura i el compromís social conflueixen

El Foyer del Gran Teatre del Liceu acollirà, a partir de demà i fins el 27 de novembre, més d'11 propostes artístiques en el marc d'aquest cicle musical


Música i solidaritat. Grups consolidats i apostes per descobrir. Cultura i compromís social. Una tardor més, 'Músiques Sensibles' fa que aquests conceptes conflueixin en un espai únic: el Foyer del Gran Teatre del Liceu. Aquesta és la quarta edició del cicle que aplegarà, del 27 d'octubre al 27 de novembre, 11 artistes reconeguts i emergents del panorama musical català i internacional.

‘Músiques Sensibles’ és, com el seu nom indica, un cicle musical sensible a les dificultats dels col·lectius que més pateixen la crisi actual i es troben en risc d’exclusió social. Es tracta d’un projecte pioner, innovador i únic impulsat per professionals del món de la cultura, juntament amb activistes socials i del voluntariat, que vincula cultura i música amb compromís i responsabilitat social en un espai de referència de la ciutat de Barcelona.

Aquest festival fa que l’activisme social entri al Liceu convidant diverses entitats vinculades a col·lectius en risc d’exclusió social a les quals se’ls destina un 10% de l’import de l’entrada. Aquestes són l’Associació Casal Infantil La Mina, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Barcelonès Nord, el Centre de Serveis Canpedró, Il·lusions Solidàries, la Fundació Llars Compartides i el Projecte Pizzicants. Després de tres anys, el cicle musical ja ha donat el seus fruits. A La Mina, per exemple, s’ha col·laborat en la construcció d’un espai comunitari.

Onze propostes artístiques

L’objectiu d’unir cultura i activisme, fa que ‘Músiques Sensibles’ s’esmerci en oferir a cada edició un cartell de concerts amb les veus més emergents del panorama musical, i aposti també per noms ja consolidats. El públic del festival gaudeix de formats especials, estrenes de disc i comiats de gira en un espai força desconegut del Gran Teatre del Liceu, mentre contribueix a ajudar amb la seva entrada a unes entitats que treballen en silenci i amb una gran manca d’ajuts econòmics on qualsevol aportació, per petita que sigui, té valor multiplicador.

Elena Gadel és una de les artistes consolidades que col·labora a ‘Músiques Sensibles’, “un festival que aposta per la delicadesa dels artistes, on s’ofereix l’artista despullat”, el descriu. Aquesta vegada, la seva veu es fusionarà amb la d’Alessio Arena, dos dels grans que s’uneixen per interpretar en directe un repertori que “busca punts en comú que ens enamorin a tots dos”, diu Gadel.

“A més, el fet que músiques sensibles aposti per col·laborar amb entitats socials fa encara més bonics els concerts i et dóna l’oportunitat de conèixer entitats i ONGs que fan una feina molt maca i que fins ara desconeixies", explica l'artista. "Amb l'Associació Casal Infantil La Mina, per exemple, vam construir una unió molt especial i quan vaig anar al Gran Dictat de TV3 vaig participar en representació dels seus projectes".

XY, en canvi, és un grup emergent. X és Laura Cruells, cantant de formació jazzística. Y és Marçal Ayats, violoncel·lista de música clàssica i contemporània. Fa poc més d'un any que han tret el seu primer disc: 'Equilibris'. "Nosaltres fem un tipus de música que té una manera de fer que és molt onírica, tranquil·la i que convida a escoltar relaxadament, expressa la Laura, qui també afirma que el festival, de per si, "té un eslògan molt important, que és la combinació de cultura i compromís social".

Tot plegat es resumeix en una programació artística molt acurada amb una clara voluntat de donar suport i visibilitat a entitats sense ànim de lucre que treballen en diversos camps de l’acció social. Entitats que fan una gran tasca però que malauradament és força desconeguda. ‘Músiques Sensibles’, doncs serà un petit agent de canvi social que espera omplir la sala a cada concert.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article