Arrels organitza un acte de record de les 36 persones sense sostre que han mort el darrer any

La plaça Sant Jaume de Barcelona acollirà demà l’homenatge, que per primera vegada es trasllada a un espai públic per "donar més visibilitat a aquestes defuncions"


Fins a 36 persones sense llar han mort en els últims 12 mesos a Barcelona, amb una mitjana d'edat de 60 anys, 24 menys que la mitjana de la capital catalana. "Totes elles van ser invisibles mentre eren vives i totes han mort sense fer soroll i en soledat", expressen representants de la Fundació Arrels. Amb l’objectiu de "treure de la invisibilitat una realitat", l’entitat organitza, aquest dimecres 16 de novembre a les 6 de la tarda, un acte de record de les persones sense llar que han mort durant el darrer any.

Arrels, des de fa uns anys, organitza un acte íntim en record a les persones sense llar que ja no hi són. Aquesta, però, és la primera vegada que l’oenagé trasllada l’acte a un espai públic, en aquest cas a la plaça Sant Jaume de Barcelona, per donar més visibilitat a totes aquestes defuncions.

"Volem recordar les persones que han mort quan encara vivien al carrer i aquelles que ens han deixat tenint un sostre d’hospital, d’un centre d’acollida o d’un pis. Es tracta de persones que coneixíem des d’Arrels i des d’altres entitats de Barcelona, com Heura, Dit i Fet, Àmbit Prevenció, el CAS Baluard, l’Associació Ciutadana Anti-Sida de Catalunya i el Servei d’Atenció i Prevenció Sociosanitària (SAPS) de la Creu Roja", han explicat els organitzadors.

Durant l'acte, es llegirà el manifest "Ningú dormint al carrer, ningú morint al carrer" on es parla de tres casos concrets: el Pedro, el Martín i la Cuqui. Tots tres van viure al carrer i van morir al carrer, així com "totes les persones sense llar que no hem arribat a conèixer i que han mort soles". "Unes han mort encara dormint al carrer, altres en una pensió o en un alberg, unes poques han mort tenint un sostre digne, altres ho han fet mentre estaven a l’hospital", reflecteix el manifest.

Aquesta nit a Barcelona, 941 persones dormiran a la intempèrie i altres 1.973 ho faran als albergs i recursos públics i privats, assenyala el relat, que acaba recordant els drets que acompanyen les persones sense llar: "Tothom té dret a morir dignament i a què algú li pugui dir adéu en el seu enterrament. Tothom hauria de poder accedir a un metge; a no haver de passar fred ni tenir por a ser agredit; a un habitatge estable que li permeti recuperar-se de la duresa de la vida al carrer", i defensa que "el sistema de protecció social no hauria de deixar que cap persona mori sense llar i en soledat".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article