El sensellarisme a Barcelona ha crescut un 37% des de 2008

La Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona enceta una campanya de sensibilització el mateix dia que el govern català anuncia un pla estratègic per abordar el fenomen


Els últims vuit anys les ajudes ha Barcelona per combatre el sensellarisme han augmentat un 60% però paradoxalment el fenomen no ha deixat de créixer. Enguany hi ha un 37% més de gent a la capital catalana que no disposa de les mínimes condicions d’habitatge que permeten viure amb dignitat. Les dades les ha donades la tintenta d’alcalde d’Afers Socials, Laia Ortiz, aquest dimecres a la presentació de la campanya ‘Podries ser tu’ de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) el mateix dia que el govern català ha fixat les línies mestres d'un pla estratègic per abordar el sensellarisme.

L’any 2008 hi havia 658 persones dormint al carrer a Barcelona i 1101 en pisos i residències de l’Ajuntament. Aquest any ja n’hi ha 941 que no tenen sostre, 1672 que dormen en centres del consistori i, en total, prop de 3.000 que no tenen una llar en condicions. Cada mes moren aproximadament 3 persones sense llar a la ciutat en un moment en què la seva esperança de vida és de 24 anys menys que la mitjana.

Davant totes aquestes dades, la XAPSLL, que va néixer fa més de 10 anys i que ja suma 34 entitats, ha impulsat la campanya ‘Podries ser tu’ amb la voluntat de combatre "l’estigma que hi ha contra les persones que viuen aquesta situació" i alhora "generar empatia" per elles. La iniciativa s’ha presentat aquest dimarts al Col·legi de Periodistes amb la nova ‘Guia d’estil sobre sensellarisme’, un document amb informació, reflexions, recomanacions i fonts destinades a la ciutadania, els polítics i els periodistes, per a qui han preparat una versió específica de la guia.

Combatre els falsos mites

“Estan així perquè volen”, “no volen treballar”, “tots són alcohòlics i toxicòmans, s’ho han buscat”, “almenys tenen el que la gent els dóna”. Aquests són alguns dels mites que pateixen les persones sense llar i que des de la XAPSLL demanen combatre. La Guia d'estil explica que la realitat del sensellarisme és molt més complexa, té orígens multicausals (mercat laboral, problemàtica d’habitatge, xarxa familiar i social) i l’abordatge que s’hi fa també és divers (des de l’assistència, la recuperació o la participació activa). Per això, demanen "rigor" a l'hora de tractar la situació i buscar les fonts primeres del col·lectiu i de les entitats que treballen amb ells.

El govern català aposta pel 'Housing First' en el nou pla estratègic sobre sensellarisme

La campanya de la XAPLL s'ha presentat el mateix dia que el govern ha presentat els treballs per l’elaboració per a l’Estratègia Integral per a l’Atenció a Persones en Situació de Sensellarisme a Catalunya. La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs ha assegurat que l'executiu aposta per deixar enrere el 'model escala' (objectius i fites a assolir fins a arribar a l'habitatge) pel model 'housing first' (primer aconseguir l'habitatge). La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ja ha confirmat que aquesta és una "aposta a llarg termini" que comptarà amb "una important inversió econòmica".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article