En marxa la 3a edició de l'Anuari de l'Ocupació Tercer Sector Social Catalunya

La iniciativa de La Confederació vol conèixer la realitat del sector a partir de dades quantitatives facilitades per les entitats


Per tercer any consecutiu La Confederació impulsa un qüestionari per al sector no lucratiu de serveis socials i atenció a les persones. L'objectiu es fornir de dades el nou Anuari de l'Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya, un projecte que radiografia la situació i l'evolució de l'ocupació del sector. Les entitats tenen temps, fins dimecres 18 de gener de 2017, d'aportar dades a aquesta edició sobre el volum d'ocupació i les expectatives de futur del sector, el perfil de les persones contractades, la tipologia de contractació i les retribucions salarials dels treballadors.

La tercera edició de l'Anuari té tres novetats importants. D'una banda, optimitza el temps i els recursos que hi han de dedicar les entitats a respondre el qüestionari. Així, a les organitzacions que hi vulguin participar ja se'ls enviarà un qüestionari pre-omplert recollint les dades ja aportades que les entitats hauran de contrarestar, actualitzar i validar. L'Anuari d'Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya també s'alia amb el Panoràmic, l'altre projecte que elabora recerques quantitatives del sector, de manera que les entitats que ja hagin respost el qüestionari del Panoràmic no cal que repeteixin les respostes.

D'altra banda, l'Anuari vol obrir un via de treball qualitatiu més enllà de les dades i per això, de cara als propers mesos, amb les dades rebudes, es plantejarà un calendari concret per obtenir dades qualitatives. Finalment, si hi ha respostes elevades d'una determinada federació sòcia, La Confederació elaborarà un informe específic amb resultats concrets sobre aquella federació. Així mateix, s’aprofitarà el treball de camp d’àmbit català per fer un informe i actuacions específiques centrades en l’ocupació que genera el Tercer Sector Social de Barcelona, amb el suport en aquest cas de l’Ajuntament de la ciutat.

1 de cada 5 entitats ha reestructurat els equips de treball el 2015 per la crisi

Fins a 249 entitats van respondre, l'any passat, el qüestionari de La Confederació que va servir per crear la 2a edició de l'Anuari. De totes elles, el 21% va haver de fer reestructuracions dels seus equips de treball a causa de la crisi. D’aquestes un 46% van ser salarials i un 13% , de jornada laboral. Els acomiadaments representen el 9% de les reestructuracions realitzades.

En el moment de fer-se pública la 2a edició, 9 de cada 10 entitats asseguraven que no havien notat la suposada recuperació econòmica. Gairebé la meitat de les entitats a Catalunya tenen contractades entre 10 i 49 persones de forma directa; un 26%, entre 50 i 199, i tan sols un 10% més de 200. Així, doncs, el tercer sector social es composa per petites i mitjanes empreses, ja que el 90% de les entitats tenen menys de 250 treballadors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article