Mercabarna malbarata el 0,5% dels aliments que es comercialitzen al polígon

L’ens i les associacions empresarials del mercat signen el ‘Manifest per a la reducció del malbaratament d’aliments’


Mercabarna ha posat xifra al malbaratament alimentari del polígon: 2 milions de tones a l’any, un 0,5% del total d’aliments que s'hi comercialitzen. Tot i que respecte a altres mercats és una xifra baixa, l’ens ha decidit impulsar el ‘Pla d’Aprofitament Alimentari’ per eliminar aquest malbaratament.
 

El Pla Estratègic s’ha iniciat aquesta setmana amb la signatura del ‘Manifest per a la reducció del malbaratament d’aliments’ que recull tots els compromisos a emprendre i que ha estat signat per Montserrat Ballarín, regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna; Joan Llonch, president d’Assocome (entitat que agrupa les empreses situades al polígon alimentari); Jaume Flores, president de gremi de majoristes de fruites i hortalisses; i Leandre Serra, president del gremi de majoristes del peix.

El primer pas per reduir el malbaratament alimentari ha estat posar xifres al fenomen a través d’un estudi encarregat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’empresa Spora Synergies. L’estudi confirma que principalment el malbaratament es deu a l’excés d’oferta i també de les minves sobrants en el procés de preparació dels aliments que realitzen les empreses. També es va trobar una correlació directa entre la generació de residus i la temperatura ambient.

Nou procés de gestió de residus i un centre d’aprofitament d’aliments

El Pla Estratègic aprovat a Mercabarna optimitzarà el procés de gestió de residus al Mercat Central de Fruites i Hortalisses, l’aïllament tèrmic dels punts de venda del Mercat (que ja s’està realitzant amb les obres de modernització dels pavellons) i la construcció d’un Centre d’Aprofitament d’Aliments, que substituirà al Punt Verd actual. Les accions previstes també inclouen campanyes de sensibilització entre els empresaris, els treballadors i, fins i tot, entre els 12.000 infants que cada any acudeixen a Mercabarna en el marc de les campanyes de promoció d’hàbits saludables.

El nou sistema de gestió de residus substituirà els contenidors de matèria orgànica i rebuig comunitaris per contenidors específics per a cadascuna de les empreses majoristes del Mercat. Així, cada empresari serà responsable dels seus residus que es recolliran porta a porta entre les 160 empreses majoristes del Mercat. El sistema es començarà a implementar de cara l’any vinent.

Pel que fa al Centre d’aprofitament d’Aliments, l’objectiu és augmentar la col·laboració amb les entitats dedicades a aquesta matèria, en especial el Banc dels Aliments, per fer arribar els aliments que encara estiguin en bon estat a les persones necessitades. La col·laboració de Mercabarna i les entitats socials va aconseguir l’anyu passat donacions alimentàries de 110.000 kg de fruites i hortalisses als 978.000 Kg.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article