Dincat demana suport a les administracions per poder assumir la pujada del Salari Mínim Interprofessional

Aquest augment suposarà una despesa extra de més de 6,7 MEUR per als centres, que donen feina a més de 9.000 persones amb especials dificultats a Catalunya


Dincat Plena Inclusió, que agrupa més de 300 entitats que actuen en l'àmbit de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, i l’Associació Empresarial d’Economia Social Dincat, han demanat a les administracions que ajudin els Centres Especials de Treball (CET) a assumir la pujada del Salari Mínim Interprofessional, que des d’aquest 1 de gener és de 707,70 euros mensuals, un 8% més que el 2016.

El sector s’ha felicitat per la mesura, que considera “necessària com a país i que millorarà les condicions salarials de moltes persones amb discapacitat intel·lectual”. Al mateix temps, però, alerten dels greus riscos que pot tenir per al manteniment dels llocs de treball als Centres Espacials de Treball sense ànim de lucre si les administracions publiques no destinen més recursos a la inclusió laboral de les persones amb especials dificultats.

En aquest sentit, han assenyalat que suposarà una despesa extra de més de 6,7 MEUR per als centres, que donen feina a més de 9.000 persones. D’aquesta xifra, més de 4,4 milions serà assumida per les seves entitats associades, sense ànim de lucre i amb la missió de millorar la qualitat de vida del col·lectiu.

“Les persones amb discapacitat intel·lectual és un dels col·lectius que més pateix la precarietat laboral i qualsevol augment salarial és positiu. Cal recordar que actualment moltes persones segueixen sense poder dur a terme un projecte de vida independent per la manca de recursos econòmics”, afirma Rosa Cadenas, presidenta de Dincat Plena Inclusió, però subratlla que “es pot donar la paradoxa que una bona notícia s’acabi convertint en una molt mala notícia ja que, si no s’acompanya de recursos públics, pot acabar generant la pèrdua de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual”.

Dincat recorda que l’augment del Salari Mínim Interprofessional s'ha dut a terme “en un context de retallades que han deixat les entitats en una situació econòmica precària” i que des del 2011 les dotacions pressupostàries “són insuficients”. “A més, s’ha bloquejat l’accés a les subvencions per a nous treballadors amb discapacitat als CET, mesura coneguda com a “topall”, i s’ha eliminat la subvenció per creació de llocs de treball”, afegeix Dincat en un comunicat, en què també recorda que s’hi ha de sumar una “situació financera crítica” pels retards en els pagaments de les Administracions.

D’altra banda, segons Dincat, la pujada no afecta els CET lucratius que se centren en col·lectius amb discapacitat més lleu, ja que aquests ja pagaven salaris lleugerament superiors a l’SMI. “Els darrers anys han proliferat CET amb afany de lucre que només contracten persones amb discapacitat lleu, les quals podrien treballar en una empresa ordinària si hi hagués els incentius corresponents”, ha remarcat el president de l’AEES Dincat, Ramon Vives.
 
 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article