Enginyeria Sense Fronteres denuncia la situació de famílies que no tenen accés a l’aigua

A través del vídeo ‘Recuperem l’aigua’ la plataforma vol visibilitzar aquesta mancança que vulnera el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament


L'ONG 'Enginyeria Sense Fronteres' (ESF) ha alertat a la població sobre la situació d’algunes famílies a Catalunya que viuen sense accés a l’aigua a través d’un vídeo que ha llançat a les xarxes socials titulat ‘Recuperem l’aigua'. Aquest, pretén visibilitzar i denunciar la mancança de subministrament d’aigua que pateixen moltes famílies, especialment aquelles que viuen en habitatges recuperats o ocupats.

Enginyeria Sense Fronteres ha assegurat que les famílies que viuen en cases ocupades per no poder-se pagar l’habitatge de lloguer no “tenen accés a l’aigua i al sanejament garantitzat”, la qual cosa es tradueix en una vulneració dels Drets Humans, ja que el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament es va aprovar el 2010. Tanmateix, ha lamentat que no existeixin xifres que comptabilitzin el nombre de famílies que viuen en habitatges sense un contracte de lloguer vigent ni una hipoteca al seu nom.

L’ONG ha culpat de la situació al fet que el subministrament de l’aigua en el cas del 84% de la població catalana està gestionada per agents privats, i només el 16% a través de la gestió pública, cosa que “fa que els interessos econòmics i mercantils vagin per damunt les persones, deixant de banda els seus drets fonamentals per viure”.




Al vídeo, la Sònia i l’Esther, afectades per aquesta problemàtica, ens expliquen com és el seu dia a dia. L’Esther finalment va aconseguir disposar d’un comptador d’aigua gràcies a la pressió social que es va fer al seu Ajuntament. En canvi, en el cas de la Sònia encara s’està lluitant per solucionar-ho.

Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, i Carlos Macias, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, notifiquen que existeix una llei que empara aquestes famílies, tot i que asseguren que fa falta voluntat política per desplegar la llei com cal i garantir-ne el bon funcionament de la mateixa.

I d’altra banda, des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Ana Novoa comenta com la manca d’accés a l’aigua es relaciona amb una afectació directe de la salut física i mental, i Israel Ureña, membre del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, parla del seu dia a dia treballant a serveis socials: quin tipus de famílies es troben, quines són les seves problemàtiques, la feminització de la pobresa i les complicacions a la seva feina quan es tracta d’ajudar a famílies que viuen en un habitatge recuperat, on tenen més limitacions a l’hora d’intervenir en l’habitatge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article