Manresa fa una crida per detectar veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat

La iniciativa pretén sensibilitzar la ciutadania i fer-la partícip a l’hora de detectar persones que puguin necessitar l’ajuda dels serveis socials municipals


L’Ajuntament de Manresa ha engegat la campanya ‘Tens veïns al costat? Fes costat als veïns!’. Amb aquesta iniciativa es pretén fer de Manresa una ciutat “més solidària” i arribar a la població que ho necessita i que no es pot detectar sense la col·laboració dels veïns i les veïnes de la ciutat.

Segons dades que ha aportat la regidora d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolaria, a Manresa hi ha 14.791 persones més grans de 65 anys, de les quals el 16,5% són persones conegudes pels Serveis socials municipals. L’any 2015, el 18% de la població de Manresa va ser atesa pels Serveis socials.
 
Aquestdispositiu disposa d’un ventall de serveis i projectes adreçats a aquest col·lectiu, servei d’ajuda a domicili, servei d’àpats a domicili, servei de teleassistència, projectes de suport i acompanyament a les persones sense xarxa familiar o en situació de solitud. També es realitza un treball en xarxa amb els centres de salut i les entitats socials de la ciutat.
 
Tot i això, l’Ajuntament vol millorar aquesta capacitat de detecció i s’adreça a la ciutadania per informar que pot alertar els Serveis Socials si es troba amb casos de persones grans o en situació de vulnerabilitat. “Per a les persones que no disposen de xarxa familiar propera és més difícil detectar situacions, i és per això que intentem que els veïns donin el toc d’alerta”, ha explicat Josefina Ramírez, Cap de Secció de Serveis Socials.
 
Ja sigui per desconeixença dels recursos que estan al seu abast, perquè pateixen una disminució funcional pròpia de l’edat, perquè han perdut l’autonomia personal de manera permanent o temporal, per causes de salut, o perquè disposen d’una xarxa de suport familiar dèbil o inexistent, algunes persones es veuen abocades a una situació de vulnerabilitat de la qual no en són conscients i no demanen ajuda per superar-la.
 
Així doncs, l’Ajuntament de Manresa recomana als veïns que es posin en contacte amb aquest ens a través del telèfon 010 o al correu electrònic [email protected] quan es tingui constància que una persona viu sola i sense un nucli que li donin suport, quan s’observi alguna persona que pugui no tenir una correcta alimentació, una vestimenta no adequada per l’època de l’any o una manca d’higiene, quan es detecti que alguna persona presenta símptomes de pèrdua de memòria o desorientació o quan hi hagi sospites que la persona viu en una casa que no té les condicions mínimes d’habitabilitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article