Es quadriplica la població amb renda molt baixa a Barcelona en 8 anys

L’augment de la polarització ha contribuït a l’afebliment progressiu dels estrats intermitjos


Malgrat que per primera vegada des de fa vuit anys s’han estabilitzat els segments de població, l'informe Distribució Territorial de la Renda Familiar Disponible per Càpita a Barcelona (2015) que ha publicat aquest dilluns l’Ajuntament de Barcelona indica que, des del 2007, l’expansió de la renda molt baixa i molt alta ha avançat de forma ininterrompuda.

Així, la població situada en el segment de renda molt baixa s’ha gairebé quadruplicat, passant del 4,1% al 2007 al 15,5% el 2015, i la població amb una renda molt alta ha augmentat un 4% (del 7,5% a l’11,3%). A més, l’efecte combinat d’ambdues forces ha derivat en l’afebliment progressiu dels estrats intermitjos, en els quals se situa la ‘classe mitjana’. Durant el 2015, el 2,6% de la població de rendes mitjanes ha lliscat cap al segment inferior, per tant, s’ha empobrit.

En conjunt, les rendes mitjanes continuen sent majoritàries, però en els darrers vuit anys han anat retrocedint des de gairebé fregant al 60% fins al voltant del 44%, amb una diferència molt minsa respecte el grup de rendes baixes. No obstant això, les dades demostren que el 2015 els segments extrems s’han mantingut estables, "amb diferències inapreciables en relació amb l’any anterior".

En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha subratllat que "això no vol dir que l’ocupació hagi millorat ni que les famílies estiguin arribant a final de mes" i ha afegit que l’Ajuntament de Barcelona està "treballant per millorar la qualitat de l’ocupació".

Segons l’informe, la renda bruta familiar disponible el 2015 es va situar en 19.775 euros anuals, un 2,9% més que l’any anterior, la qual cosa -diu el document- respon a l’enfortiment de la situació econòmica a la ciutat i, en particular, a l’augment de l’ocupació.

Frena la desigualtat entre barris

El 2015, el rang entre el barri de renda més alta -Pedralbes- i el de renda més baixa -Ciutat Meridiana- s’ha mantingut pràcticament idèntic a l’any passat, amb un índex del 250,5% i el 34%, respectivament, situant la mitjana de Barcelona en el 100%. Tot i que ambdós extrems s’han desplaçat cap a la mateixa direcció (a la baixa), ho han fet amb oscil·lacions pràcticament imperceptibles.

Pisarello ha celebrat la tendència a l’estabilització de les desigualtats entre barris i el creixement del 2,9% de la renda mitjana: "La tisora no es continua obrint, s’ha estabilitzat, però tenim el repte d’aconseguir que es tanqui".

En el cas dels barris amb les rendes més baixes, coincideix que gairebé la majoria són barris perifèrics i tenen poca població. De fet, els deu barris amb renda més alta tenen, de mitjana, 2,5 vegades més població que els deu barris amb la renda més baixa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article