‘La cursa de barques’, un conte per a tots els infants

El relat editat per la FEPCCAT està escrit en cinc llengües, també la de signes, i incorpora àudio, pictogrames i transcripció a braille


Un conte que trenca barreres. ‘La cursa de barques’, un relat editat per la Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral i etiologies similars (FEPCCAT), no és només accessible per a tots els infants, sinó que a més facilita que nens i nenes amb discapacitat i sense discapacitat comparteixin una mateixa lectura.

La FEPCCAT l’ha presentat aquest dimarts a la tarda al Centre d’Arts Santa Mònica. El text està escrit en català, castellà, anglès i francès. A més, incorpora un DVD amb àudio-conte doblat en les quatre llengües, il·lustracions, pictogrames i transcripció a braille. També hi ha una versió de la història en llengua de signes.

El format i el disseny dels contes infantils poden arribar a ser una important barrera per a què els nens puguin gaudir de l’experiència literària. Un acte tan quotidià com a la lectura compartida d’un conte per part d’un pare i un fill esdevé impossible si algun dels dos pateix alguna discapacitat. Manel Eiximeno, director del centre de recursos d'ONCE Catalunya, l'entitat encarregada de la transcripció a braille del conte, ha assegurat que el relat “permet arribar als nens amb discapacitat visual, però també a les seves famílies”. ‘La cursa de barques’, trenca aquesta barrera.

L’experiència literària es converteix, gràcies a aquesta lectura, en un instrument per avançar cap a la plena integració social dels infants. Durant la presentació, el relat ha estat llegit a tres veus. La seva autora, Neus Verdaguer, n’ha fet la lectura acompanyada de Marta Serrato, una persona amb discapacitat visual, i d’un intèrpret que ha fet servir la llengua de signes. El moment ha estat màgic. 



El relat és fruit del projecte “Per fi un conte per a tots”, que la FEPCCAT va iniciar el 2015. Des de llavors l’entitat ha dut a terme dos concursos literaris. El primer el va guanyar el conte ‘Jo també vull ser artista’, que narra la història d’una nena amb paràlisi cerebral que aconsegueix fer realitat el seu somni gràcies a l’amistat d’un company de classe. El segon concurs, celebrat durant el mes d’abril del 2016, l’ha guanyat Verdaguer, una professora de la Garrotxa.

En aquesta ocasió la història la protagonitzen un grup de nens i nenes que han de construir un vaixell pirata per a participar a la cursa de barques de la festa major del seu poble. Gràcies al treball en grup i, sobretot, gràcies a la col·laboració d’un company amb discapacitat els infants aconsegueixen la victòria. El relat presenta la discapacitat de l'infant com a virtut indispensable per al triomf i emfatitza així la diferència com “a valor, no pas com a problema”, ha explicat l’autora. 

Un format i un disseny innovador

Com ja es va fer amb el conte ‘Jo també vull ser artista’, la FEPCCAT s’ha encarregat d’adaptar la història de Verdaguer i fer-la accessible a tots els infants. El format innovador de l’obra, a partir d’una carpeta d’anelles i diversos blocs de fitxes que alternen il·lustracions i text en diferents llengües, permet que el lector decideixi com la vol llegir i li dóna versatilitat.  

Gràcies a la col·laboració de la Diputació de Lleida, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat; laboratoris Ipsen i la Fundació MRW; la federació ha pogut editar 550 exemplars. Aquests es distribuiran majoritàriament a biblioteques de tot Catalunya, però també arribaran a entitats i centres educatius de França i el Regne Unit. La voluntat és promoure la col·laboració entre els infants amb i sense discapacitat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article