El govern crearà un índex de referència del preu del lloguer per alertar de pujades desproporcionades

S'elaborarà a partir dels contractes dipositats a l'Incasòl i es basarà en criteris com la superfície, la ubicació o l'estat de conservació de l'habitatge


Les properes setmanes la Generalitat aprovarà un nou índex de referència del preu del lloguer a Catalunya. L'objectiu, segons ha explicat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, és donar "transparència al mercat de lloguer" i "modular els increments exagerats del lloguer que es puguin produir". Aquesta mesura és el primer pas de la de la futura legislació d'arrendaments urbans que s'aprovarà a finals d'any.

Aquest nou índex s'elaborarà a partir dels contractes dipositats a l'Incasòl i es basarà en criteris com la superfície, la ubicació o l'estat de conservació de l’habitatge. La consellera ha explicat que així es vol moderar els increments del preus del lloguer que s'estan produint a Barcelona i a l'àrea metropolitana prioritàriament i considera que a la vegada contribuirà a millorar la rehabilitació dels habitatges per posar-los en lloguer. La iniciativa és pionera a l'estat espanyol però va en consonància amb el que s'està fent en altres països del món, segons ha explicat la consellera.

Segons Borràs, aquestes són "mesures directes al servei de propietaris i llogaters". Es tracta, segons la consellera, de fomentar l'equilibri entre drets i deures dels llogaters i propietaris i oferir garanties d'informació per establir un preu adequats. Des de la Generalitat s'espera que les mesures no desincentivin els propietaris a llogar i per això se'ls oferirà alguns incentius i beneficis fiscals si compleixen amb bones pràctiques.

En aquest sentit, el Govern demanarà la implicació dels Ajuntaments que s’acullin a l’índex, i també a l’Estat, per tal que amb els instruments de política fiscal -a través de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), l’Impost sobre la Renda (IRPF) o l’Impost sobre Societats (IS)- puguin beneficiar o penalitzar els lloguers que es trobin per sota o per sobre d'aquests indicadors.  

L'índex serà de lliure accés a través d'un web per garantir la màxima transparència. Els elements de l'índex s'acordaran amb els professionals del sector i les associacions i institucions que agrupin propietaris i arrendataris. Cada dos anys es procedirà a l'actualització dels preus de referència per m2 de l'índex i cada quatre es procedirà a la revisió dels criteris d'elaboració. Aquest és el primer pas de la futura llei 4/2016 d'arrendaments urbans que s'aprovarà d'aquí a uns nou mesos.

Els criteris de la futura legislació sobre lloguer

El passat mes de febrer el Govern va crear un grup de treball per valorar un canvi del marc legal sobre el lloguer. Les primeres conclusions del grup de treball, que s'ha reunit fins a vuit vegades, és que cal fomentar aquesta pràctica i adequar-la als estàndards europeus. Entre les propostes que fan perquè això sigui viable hi ha la de garantir la temporalitat mínima del lloguer en 5 anys (més 3 de pròrroga) i la possibilitat d'obrir un contracte de llarga durada. El grup també proposa, entre altres mesures, crear un Registre de lloguers de Catalunya amb dades estadístiques que permetin assenyalar les males pràctiques que puguin ser penalitzades a nivell judicial.

Barcelona, la ciutat amb els lloguers més cars de l'estat espanyol

Per primera vegada la capital catalana ha superat Madrid i Sant Sebastià i es corona com la ciutat més cara de l'estat espanyol, segons l'informe anual 'L'habitatge de lloguer en el 2016' de la immobiliària Fotocasa. L'increment de preus a Barcelona ha estat del 13,7% respecte a l'any anterior de manera que accedir al mercat de lloguer és gairebé tant car com l'any 2007, just en plena bombolla immobiliària. L'increment del preu a Barcelona ha fet que el lloguer a Catalunya també hagi pujat substancialment fins a un 14,6% respecte la mitjana espanyola, que és del 6,7%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article