La FaPaC impulsa una campanya per reclamar abaixar a 20 la ràtio d’alumnes per aula

Defensen que la davallada demogràfica ha de servir per reduir la massificació a les escoles catalanes, no per tancar més línies


La Federació de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) ha presentat aquest dimarts la campanya 'ABAIXEM LES RÀTIOS: NO a la massificació de les aules' per reclamar al Departament d'Ensenyament la reducció de 25 a 20 alumnes a les aules de P3. Amb aquesta mesura s’evitaria tancar línies i escoles.

La federació ha obert una recollida massiva de signatures a la plataforma Change.org per tal que les més de 2.200 AMPA federades de tot Catalunya, famílies, i ciutadania en general, s'adhereixin a aquesta petició. La campanya també s'ha fet extensiva a entitats, col·lectius, plataformes diverses, sindicats, partits polítics, entre d'altres, per comptar amb el seu suport. "La intenció és pressionar al departament perquè es dediqui a planificar". "Tancarem la campanya quan surti l’adjudicació definitiva de places per l'alumnat", ha dit el responsable de matriculació de l’entitat, Marco Béjar.

La FaPaC defensa abaixar la ràtio base a 20 alumnes com una mesura prioritària perquè ajudaria a una millor planificació escolar i serviria per lluitar contra la segregació escolar. “Ajudaria també a millorar el clima de l’aula i de grup”, ha assegurat. “Els professors  millorarien el seu nivell de satisfacció, ja que dedicarien menys temps a la gestió burocràtica i més a les famílies i les tutories, per exemple”, ha afegit.

Béjar ha apuntat que la mesura no suposa una major inversió de recursos. “Per això fem la petició a infantil, perquè ja hi ha les infraestructures”. “La campanya és realista, perquè no es puguin escudar amb els diners. No hi ha cap excusa econòmica”, ha assenyalat i ha afegit que la caiguda demogràfica actual permetria mantenir les línies obertes, però amb menys alumnes. En aquest sentit, el President de la Junta Territorial de la FaPaC del Vallès Oriental i el Maresme, Mario Parra,  ha assegurat que “les línies s’estancaran de manera natural” i que cal recuperar la ràtio de 20 “per evitar tancaments injustificats”.

Ensenyament de més qualitat i individualitzat

Béjar ha reivindicat que disminuir la densitat d’estudiants a les aules implica “millorar la qualitat” de l’educació per oferir un “ensenyament més individualitzat”, i permet “abordar la innovació pedagògica” i “gestionar millor la diversitat de l’aula”.

Tot i que la campanya va orientada principalment a l’educació infantil, Parra ha apuntat que hi ha necessitat d’abaixar les ràtios també a secundària. “A batxillerat hi ha classes amb 38 alumnes. Els professors fan dos models d’examen per evitar que copiïn, ja que les fileres estan molt juntes”.

Els pressupostos en educació que es debaten actualment al Parlament per al 2017 no preveuen tancar línies, encara que Béjar ha criticat la "improvisació" del Govern i ha recordat que l'any passat es van tancar línies quan tampoc estava previst. "No ens creiem res del departament d'Ensenyament", ha dit. Parra ha assegurat que "el sistema no ha petat per les famílies, que fan copagament". "Estem suplantant l’administració. Estem pagant pissarres digitals, cortines, paper pels servei, llibres, formacions", ha lamentat. "Les millores pressupostàries són molt necessàries" i s’ha d’arribar al 6% de pressupost en educació "que marca la llei", ha sentenciat Béjar. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article