Arriben a Girona i Salt les 10 primeres persones refugiades

Són homes de procedències diverses i seran acollits als pisos que la Creu Roja Catalunya té en aquests municipis


La Creu Roja ha rebut per primera vegada persones refugiades a Girona durant aquesta setmana, després de presentar el seu programa d’acollida a la ciutat el passat 13 de gener. Les persones refugiades que acaben d’arribar a la ciutat són 10 homes de procedències diverses (Síria, Gàmbia, Veneçuela, Ucraïna, Mali i Costa d’Ivori). Han arribat tant per via marítima com aèria i seran acollits als pisos de l’ONG als municipis de Girona i Salt.

En aquests moments, la Creu Roja a Girona disposa de 12 places d’acollida obertes. Està previst, però, ampliar-les a 20 properament. Arreu de Catalunya, l’entitat compta amb 156 places d’acollida, tot i que vol superar les 300 durant aquest any. L'ONG ha iniciat aquesta setmana la campanya “Obre els ulls” per sensibilitzar i demanar suport social per facilitar la integració de les persones refugiades i poder reforçar el seu programa de refugiats.

Durant els properes dies acompanyarà els refugiats per tal de realitzar els tràmits d’empadronament, tramitació de targeta sanitària i inici de l’aprenentatge de l’idioma. Aquesta actuació s'emmarca dins del Programa Estatal d'Atenció a Sol·licitants d'Asil i Persones Refugiades, del qual Creu Roja és una de les entitats gestores des de fa més de 30 anys arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol.  

Com funciona el programa d’acollida temporal per a sol·licitants d’asil?

Les persones que accedeixen al programa estatal d'acollida i integració, com les que acaben d’arribar a la demarcació de Girona, tenen dret a una primera fase d’acollida residencial per un període de 6 mesos - amb possibilitat de pròrroga fins a un total de 9 mesos-, per continuar després amb fases posteriors d’acompanyament i suport social, laboral i econòmic.

A més a més, aquestes persones reben una atenció integral que passa per l’assessorament i l’acompanyament jurídic en la seva sol·licitud de protecció internacional, l’atenció psicosocial, així com per tot un seguit d’accions que conformen un itinerari d’inclusió social, formatiu i laboral, en què es treballa la vinculació amb el territori, el coneixement de l’entorn i l’adquisició d’habilitats personals i socials adaptades a la societat d’acollida.

Més de 1.000 inscrits per fer de mentors dels refugiats

Més de 1.000 persones ja s’han inscrit per ser mentors voluntaris per ajudar a la inserció de refugiats, més del doble dels 500 que el Govern va anunciar que es necessitaven per dur a terme el Programa Català de Refugi.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ho va anunciar dijous passat a través de Twitter.
 
El Govern va posar en marxa el Programa Català de Refugi el passat 24 de gener i va obrir una pàgina web on els interessats poden inscriure’s. De moment, es farà una prova pilot amb 100 refugiats i per això es busquen els 500 voluntaris, que es comprometin a acompanyar-los durant un any. Els beneficiaris hauran d’estar empadronats a Catalunya i hauran d’haver tingut ingressos anuals per sota de la Renda Mínima d’Inserció en els 12 mesos anteriors. Per formar part del projecte com a voluntari cal apuntar-se en grups de 3 a 5 persones, perquè el demandant d’asil tingui un grup de referència amb qui relacionar-se.

El març una part dels 240 refugiats que han arribat l’últim any a territori català acabaran el programa estatal d’asil, que els cobreix les necessitats bàsiques durant 18 mesos. Amb aquesta data en ment, la Generalitat ha idea el programa de voluntariat, per tal que durant tot un any els voluntaris acompanyin un refugiat o tota la seva família. Es tracta de passar 3 o 4 hores setmanals amb ells perquè puguin aprendre la llengua, trobar feina i construir vincles. L’objectiu és que aconsegueixin autonomia en els seu dia a dia i puguin viure sense ajudes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article