El 4,2% de nens catalans d'entre 4 i 14 anys tenen probabilitats de patir una malaltia mental

La Taula del Tercer Sector denuncia que la xarxa pública per a l’atenció de casos d’infància i adolescents està “saturada”


El 4,2 % dels nens catalans d'entre 4 i 14 anys tenen probabilitats de patir una malaltia mental, segons l'informe 'Atenció en salut mental dels nens i adolescents' que s’ha presentat aquest dimarts en el marc de la jornada de debats que organitza la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. 

El dossier, elaborat i presentat per la Coordinadora de la Plataforma d'Infància de Catalunya (Pincat), Anna Sunyer, denuncia la precarietat de l'assistència a menors amb problemes de salut mental. La inversió en polítiques socials a Catalunya destinades a afavorir el benestar dels infants suposa el 0,9 % del PIB, una xifra molt inferior a la mitjana europea (2,2%). “Una inversió alta en ajuda a nens i adolescents és una inversió alta en cohesió social i familiar, que s'ha vist agreujada per la crisi econòmica. Necessitem més prevenció per paralitzar aquesta situació", ha explicat la presidenta de la Pincat.

En l’acte de presentació de l’estudi també hi ha participat la directora de Fòrum Nou Barris, Carme Grifoll; la directora de la Federació Salut Mental Catalunya i la directora de l'àrea d'infància, benestar i desenvolupament de la Federació d'Atenció a l'Educació a la Infància i a l'Adolescència (Fedaia), Carme Calafat. 

El 5% dels menors d'edat catalans van visitar un centre de salut mental el 2015

L’informe constata que les transformacions del context educatiu, econòmic i social dels familiars dels nens incideix directament en l'aparició de patologies, que cada vegada sorgeixen més prematurament. Així, doncs, alerta  d’un augment en el nombre de menors diagnosticats amb algun trastorn mental i de la complexitat dels diagnòstics atès a una major incidència dels factors socials. 

El 2015 es van atendre 70.521 nens en els 54 Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Catalunya. Dit d’una altra manera, un 5% dels menors d'edat catalans van visitar un centre de salut. El 63% d'ells eren nens i el 37%, nenes. Cada un va rebre una mitjana de 5,8 visites per mes, una tendència que va baixar respecte al 2014. Un 22,6% va ser  diagnosticat amb TDAH, un 9,4 % amb síndrome d'autisme, un 6% amb alteracions del comportament i un altre 6% amb trastorns alimentaris. A un 80% dels infants atesos pel servei se li ha prescrit algun tractament amb fàrmacs, i a un 20% amb psicofàrmacs. 

L'informe també posa de manifest que el 6,2 % dels nens entre 0 i 14 anys van anar al psicòleg el 2015 i que aquests avancen la seva primera visita als 10 anys. La directora de la Federació Salut Mental Catalunya, Marta Poll, considera positiu que visitin abans al metge perquè "és important que els nens perdin la por a detectar i expressar els seus malestars". 

Recomanacions per millorar la Xarxa de Salut Mental a Catalunya

El dossier planteja un seguit de factors que dificulten l’èxit del model de xarxa de serveis de salut mental projectada en el Pla Integral d’atenció amb trastorns mentals i addiccions (Generalitat de Catalunya), tot i que es reconeix l’esforç que s’està fent per dur a terme el Pla integral. 

En aquest sentit, l’informe parla d’una limitació de la col·laboració interdepartamental efectiva i de buits assistencials i duplicitats en el desplegament territorial del conjunt de la xarxa.  Tanmateix, identifica “un model poc psicosocial, centrat excessivament en l’atenció ambulatòria i en el tractament clínic i farmacològic d’alguns diagnòstics” i una manca de suport a les famílies, que no disposen de serveis d’assessorament, informació, orientació o acompanyament adequats.  

Per posar remei a aquests dèficits, l’informe presenta un seguit de propostes que passen per l’equitat territorial i la coordinació i el treball en xarxa. Per la Taula del Tercer Sector és molt important que el Pla de Salut Mental 2016-2020 aprovat pel Govern català fa 7 mesos “no quedi en paper mullat” i permeti generar un model d’atenció integral i interdepartamental per a una millor atenció de les persones afectades. 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article