Descobreixen que el TDAH és un trastorn cerebral i no del comportament

Les entitats d’afectats titllen "d’important i esperançador" l’estudi publicat per ‘The Lancet’ i diuen que ajudarà a acabar amb "les controvèrsies"


El cervell de les persones amb Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) eś més petit, té l'estructura alterada i madura menys que el de les persones que no pateixen aquesta patologia.

Així ho constata un estudi que ha analitzat imatges del cervell obtingudes per ressonància magnètica de 1.713 pacients amb TDAH i 1.529 persones sense aquest trastorn, amb edats entre els 4 i els 63 anys. Es tracta de la investigació més gran que s'ha fet mai sobre el trastorn, amb més de 3.200 persones examinades.

Els resultats els ha publicat la revista 'The Lancet' i confirmen que el TDAH és un trastorn cerebral fruit de la falta de maduració de l'òrgan, i no un problema de comportament. Es tracta, doncs, d’un trastorn del cervell, com ho són altres malalties psiquiàtriques (depressió i trastorn bipolar entre elles), fruit d'un retard en la maduració d'aquest òrgan.
El Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari, a través del seu Programa de TDAH del Servei de Psiquiatria, ha estat l'únic centre espanyol que ha aportat pacients a aquesta investigació, 198 en total, encara que també han col·laborat investigadors de la Fundació IMIM de l'Hospital del Mar i de la UAB en l'adquisició i l'anàlisi de les dades. En total hi han participat investigadors d’11 països.

El TDAH afecta el 5% de nens i adolescents a Catalunya

El TDAH, és ara, la patologia mental més diagnosticada a Catalunya, que afecta el 5% de nens i adolescents i es manté en més de la meitat dels pacients durant l'edat adulta. Els símptomes més habituals són la falta d'atenció, desorganització, falta de control dels impulsos, inestabilitat emocional i hiperactivitat.

Segons ha explicat el cap del Servei de Psiquiatria de Vall d'Hebron i investigador del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), Josep Antoni Ramos-Quiroga, a EFE un dels aspectes més destacats que s'ha observat és que la diferència en la mida de determinades parts profundes del cervell tendeix a desaparèixer en els pacients adults.

L'estudi, ha dit, servirà per poder tractar millor les persones diagnosticades i, sobretot, per «reduir l'estigma que existeix entorn dels trastorns mentals, com el TDAH, on encara es poden trobar persones que qüestionen de forma interessada la seva existència", ha dit. Sovint se les considera persones mal educades i se les responsabilitza personalment de la malaltia, ha afegit.

"Sempre ens hem d’estar defensant pel fet de tenir un TDAH"

Glòria Insénse, membre l’Associació TDAH Catalunya, ha explicat en declaracions a Social.cat que l’estudi és "important i esperançador" i que és una empenta per acabar "amb la controvèrsia".

"Sempre ens hem d’estar defensant pel fet de tenir un TDAH" ja que la gent "opina sense coneixement i sense basar-se en fets científics", ha afegit. "Ningú no qüestiona l’estudi recent sobre les cèl·lules cancerígenes", ha dit, no obstant l’escepticisme dels professors a les escoles és habitual: "qüestionen els informes i els diagnòstics", ha lamentat.

Insénse ha destacat la necessitat "que d’una vegada es consensuï des de sanitat, educació i des de les famílies una estratègia" per abordar el TDAH. "El final les persones afectades són nens que tenen dificultats d'aprenentatge. Si no es fa alguna cosa des d’ara quan siguin grans suposaran un cost bestial per l'administració", ha advertit.


 


 



 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article