Més de 150 víctimes ateses per tràfic de persones en un any

El 37% de les dones que van acudir al Sicar el 2016 tenien entre 26 i 35 anys


El programa d'atenció integral a dones víctimes del tràfic d'éssers humans, Sicar, ha atès155 persones durant el 2016, el 37% de les quals tenien entre 26 i 35 anys. Aquestes són dades de la Memòria del 2016, que acaben de fer pública, i que indica que 44 de les persones ateses van ser casos nous.

El nombre de persones ateses pel Sicar el 2016, però, ha disminuït respecte l’any anterior, quan es van atendre 189 persones, 117 de les quals eren casos nous. Pel que fa a la procedència de les víctimes de tràfic d'éssers humans (TEH), per cinquè any consecutiu la majoria d'usuàries han arribat del continent africà (72%) -principalment de Nigèria-. En total, però el Sicar ha atès persones de 34 nacionalitats el 2016.

26 víctimes, menors d’edat

A diferència de l’any anterior, el nombre de menors atesos ha disminuït. El 2016 en van ser 26, 14 dels quals van arribar sols i els 12 restants eren fills de dones que havien estat víctimes del tràfic d’éssers humans. Una de les línies d’incidència del Sicar és precisament reclamar a la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) que vetlli per l’interès superior d’aquests infants. En aquest sentit, l’organització explica que al llarg del 2016 han elaborat diverses propostes perquè es garanteixi una valoració jurídica especialitzada i individualitzada d’acord amb la situació personal de cada infant perquè "hi ha molts aspectes que s'han de tenir en compte, com ara la procedència o el trànsit".

En declaracions a Social.cat, el Sicar ha especificat que ja han rebut una resposta per part de la DGAIA la qual celebren "perquè permetrà deixar de donar una resposta sistematitzada a tots aquests menors, que fins ara havien rebut un tractament homogeni". Aquesta proposta, però, "encara no s'ha fet pública", ha subratllat el Sicar.

Informació i orientació a les víctimes

El Servei d'Informació i Orientació, que compta amb un telèfon d'Emergència actiu les 24 hores els 365 dies de l'any, va atendre 80 demandes (70 dones i 10 menors). Les principals vies d'accés d'aquestes demandes han estat a través d’ONGs (33%) i Serveis Públics (28%). El 34% d'aquestes demandes procedeixen de la ciutat de Barcelona i en segon lloc de la frontera, concretament de l’Aeroport Barcelona-El Prat, on ha augmentat un 18% la detecció d’indicis de tràfic de persones respecte el 2014.

D'una mostra de 27 dones de les 70 demandes, el 78% venien d'un context familiar de vulnerabilitat social, el 74% tenien una relació positiva amb la seva família i el 48% tenen fills al seu càrrec. Pel que fa a qui va captar-les per ser explotades posteriorment, en la majoria d'ocasions, un 30%, van ser persones pròximes al cercle d’amistats i el 22% dels casos les pròpies amistats de la víctima. A més, el 44% d'aquestes 27 dones van ser enganyades en l'objectiu pel qual van deixar el seu país d'origen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article