Les llistes d'espera per intervenció quirúrgica creixen amb 4.000 pacients en un any

Salut justifica l'increment per la millora de les demores en les visites a l'especialista i en les proves de diagnòstic


Les llistes d'espera a Catalunya van en augment. El nombre de persones que esperen a la sanitat catalana per una intervenció quirúrgica ha augmentat en 4.000 del 2015 al 2016, segons les dades que ha presentat el Departament de Salut. En total, hi havia a finals del 2016, 164.828 persones a l'espera de quiròfan. El 2015, en canvi, va tancar amb una xifra de 156.799 pacients en espera. Això suposa un increment del 2,5% durant el primer any com a conseller de Salut de Toni Comín.

Des del Departament de Salut admeten, però, que aquest lleuger increment en les llistes d'espera per a intervencions quirúrgiques es deu al fet que les demores a les consultes externes i les proves de diagnòstic s'han reduït, motiu pel qual arriben moltes més persones a la fase d'operacions, tal com ha detallat el director del Servei Català de la Salut, David Elvira. Així, en les proves mèdiques s'han reduït els pacients un 6,7% d'un any a un altre; mentre que en les visites a l'especialista la davallada va ser del 19%.

A més, ha aclarit Elvira que l'increment en les intervencions quirúrgiques es dona sobretot entre el centenar d'intervencions que tenen un temps d'espera màxim d'un any i que no són d'urgència. En total, en aquest grup s'hi troben 132.621 persones, unes 6.000 més que l'any 2015. En canvi, pel que fa a les 27 intervencions d'urgència i que tenen un temps màxim d'espera garantit per llei, com ara la cirurgia cardíaca, els càncers o les operacions de maluc o cataractes, sí que s'ha reduït lleugerament el nombre de pacients en espera de forma general. Tot i així, ha argumentat Elvira, s'han realitzat un 13,6% més cirurgies que el 2010, quan el pressupost de Salut era molt més dotat que avui dia. D'aquestes operacions, el 17% són intervencions d'urgència.

El pla de xoc per reduir les demores, supeditat a l'aprovació dels pressupostos

La conselleria també ha recordat que el pla de xoc que hauria de reduir un 50% el temps mitjà d'espera en les primeres visites a l'especialista i proves de diagnòstic i un 10% de les llistes d'espera per a intervencions quirúrgiques continua incompleta. "Els compromisos del pla de xoc estan supeditats a l'aprovació dels pressupostos", ha assegurat Elvira. El pressupost d'aquest pla de xoc és de 57,2 milions d'euros.

De fet, es destinaran 41 milions a resoldre aquests retards quirúrgics. Dins d'aquest pla de xoc, a més, Salut espera poder donar prioritat a deu procediments quirúrgics que apleguen més del 50% dels pacients fora dels temps de garantia o recomanats pels professionals mèdics, entre els quals es troben els que esperen per operacions de pròtesi de genoll.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article