Les entitats socials tindran prioritat finalment en els contractes públics de Salut

La conselleria ha aprovat la memòria d’avantprojecte de llei per tal de complir amb la directiva europea que obliga a fomentar la concertació social


El Departament de Salut donarà prioritat a les entitats socials del tercer sector en els contractes públics i complirà, finalment, amb la directiva europea que demana els estats membres que fomentin la concertació social. De moment, el consell de direcció del Servei Català de la Salut ja ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei, que contempla que "només podrà concertar activitat sanitària a entitats privades sense afany de lucre o entitats de l’economia social".

A més, la nova normativa, que hauria d’aprovar-se abans de l’estiu, també preveu la possibilitat, en cas de concurrència de diverses entitats, de dur a terme un procés de selecció. La memòria de l’avantprojecte, conjuntament amb l’avantprojecte de llei de contractes de serveis a les persones que impulsa la Direcció General de Contractació Pública, contempla tots els procediments específics per a cada situació en funció del tipus d’entitat.

Així, per exemple, preveu que en el cas d’entitats públiques amb les institucions sanitàries es tancaran convenis de cooperació, el concert quedarà reservat per a entitats d’economia social o sense afany de lucre. Dins d’aquestes activitats previstes per a l’economia social s’hi inclourien serveis com els centres d’atenció primària, l’atenció a la salut mental o els ingressos hospitalaris. Les entitats privades amb afany de lucre podran optar a presentar serveis de cobertura pública només mitjançant un procediment de concurs.

Una reclamació històrica del tercer sector

Aquesta era una reclamació històrica que el tercer sector arrossegava des de feia anys. Per això, des de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, que té prevista una jornada dedicada especialment a la contractació pública municipal el proper 14 de març, han celebrat la notícia. Per tal de complir amb la directiva europea, que es va aprovar el 2014, la Generalitat, que és qui té les competències en matèria de contractació pública, havia de transposar-la al marc legislatiu a l’abril del 2016. Tanmateix, el Govern havia anat endarrerint el projecte de llei. Malgrat tot, i per tal de complir amb la directiva europea, sí que havia aprovat amb urgència el decret llei 3/2016 que ja és vigent i que complementarà la futura llei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article