La taxa d’activitat juvenil a Catalunya ha caigut un 13,7% des de l’inici de la crisi

Per combatre aquesta situació l’empresa d’acció social SUMAR, en col·laboració amb UpSocial, presentarà deu pràctiques locals i internacionals innovadores adreçades a joves desconnectats


La taxa d’activitat juvenil a Catalunya ha caigut ininterrompudament des de l’inici de la crisi situant-se en un 58,3% al quart trimestre de 2016, el que suposa 13,7 punts menys que l’any 2007, segons dades de febrer de 2017 de la Direcció General de Joventut.

Amb l’objectiu d’ampliar les oportunitats dels joves, l’empresa d’acció social SUMAR, en col·laboració amb UpSocial, ha identificat 10 pràctiques innovadores provades amb èxit en diferents països del món enfocades a joves desconnectats: joves d’entre 16 i 24 anys sense l’ESO finalitzada, joves aturats sense formació adequada i joves sobrequalificats.

Durant més de mig any, les dues entitats han analitzat 112 projectes, dels quals 20 finalistes es van presentar a un jurat format per 8 experts del sector que ha estat a càrrec de seleccionar les 10 iniciatives més innovadores i amb major potencial per ser replicades a Catalunya. Aquestes pràctiques es presentaran el proper 17 de març a les jornades 10x10’ Càpsules d’Innovació Social de SUMAR, que se celebraran a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona en obert per a tots els públics.

Projectes locals, nacionals i internacionals

Entre aquestes, hi ha projectes locals com ara el Cabal Musical (Barcelona), l’Espai La Florida (L’Hospitalet de Llobregat), el projecte Ocupació al Bages Industrial (Bages),  el Shere Rom (Àrea Metropolitana de Barcelona), el projecte Passwork (Barcelona), l’Odisseu (Catalunya) i el projecte El Llindar (Cornellà de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat), però també nacionals i internacionals com ara el programa Barrios Sostenibles (Madrid), el Youthme (Europa) i el projecte Simplon (Montreuil, França).

El repte de les jornades és servir de font d’inspiració als serveis socials del món local i també d’entitats del tercer sector per mirar de contrarestar una realitat en la que 1 de cada 5 joves són persones desocupades que deixen de buscar feina i que passen a ser no demandants actives, és a dir, població desocupada oculta que desapareix de les estadístiques de l’atur. Pel que fa a l’atur juvenil, aquest afecta 1 de cada 4 joves a Catalunya, situant-se en un 24% l’any 2016, quinze punts per sota del 39% que es va registrar durant el primer trimestre del 2013 i 14,9 punts per sobre dels nivells d’abans de la crisis, del 9,1% el 2007.

La població jove, la més afectada per la crisi econòmica

En xifres absolutes, a Catalunya hi ha 143.600 persones entre 16 i 29 anys a l’atur, 29.300 joves menys que ara fa un any. Els joves sense estudis postobligatoris (38,4%) són els més afectats per l’atur juvenil, en un context en el que l’abandonament prematur dels estudis afecta al 18,8% dels joves entre 18 i 24 anys, per sobre de la mitjana europea, de l’11%.

Des de l’esclat de la crisi, el risc de pobresa s’ha incrementat pel conjunt de la població, però ho ha fet de forma més accentuada entre la població jove. El 2014, el risc de pobresa juvenil va situar-se en un 26,8%, sent més alt entre les noies (30,4%) que els nois (23,2%), un percentatge que el 2007 se situava en un 11,2%. Entre els majors de 29 anys, el risc de pobresa és del 17,8%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article