Els ‘kits’ per a l’accessibilitat, una eina contra una legislació insuficient

La federació ECOM denuncia que el Govern retarda el compliment de la normativa espanyola per a l’adaptació d’espais, serveis i transports


A finals d’aquest any tots els edificis públics, els espais urbanitzats, els transports i els serveis d’informació haurien de ser completament accessibles. Així ho dicta el Reial Decret 1/2013 sobre el dret de les persones amb discapacitat i per a la seva inclusió social que va aprovar el govern espanyol el 2013. Tanmateix, el compliment està lluny de ser una realitat, tal com denuncien des de l’ECOM, la federació que agrupa més de 140 entitats de persones amb diversitat funcional.

"Catalunya va aprovar per unanimitat la seva pròpia llei d’accessibilitat que contempla una ampliació dels terminis que marca la normativa espanyola. En comptes d’afrontar els canvis, els anem retardant", afirma la responsable d’accessibilitat de l’entitat, Montse Garcia. A més, denuncien des de l’entitat que les obres noves que es construeixen no tenen en compte encara criteris d’accessibilitat.

De fet, el text legislatiu català contempla retardar el compliment de la llei fins a 30 anys en alguns casos un cop s’aprovi el decret que desenvolupa com cal aplicar-la. Però, com denuncia Garcia, "aquest decret ni tan sols està aprovat encara". "Portem un any negociant-lo amb el Departament de Treball i valorem poder-hi participar, però cal prendre consciència que moltes persones veuen impedida la seva vida quotidiana", admet.

Per aquest motiu, l’ECOM ha decidit difondre periòdicament un seguit de manuals, guies i documents que conscienciïn la ciutadania sobre la necessitat d’una major accessibilitat. Ho faran a través de diversos kits que es podran descarregar en xarxa i que procuraran aportar solucions concretes, com ara un manual per saber com fer accessible un habitatge o com gestionar obres d'urbanització o millorar l'accés als transports públics. Alhora, proporcionaran recursos a les persones amb discapacitat perquè sàpiguen com poden reclamar els seus drets a l’administració.

Impedir la "privatització" de les innovacions en accessibilitat

A més de compartir aquests kits amb les entitats, des d’ECOM recalquen la importància de generar materials que siguin de lliure accés. Consideren que, per una banda, les administracions i les diverses entitats "no posen prou en comú" les experiències i els coneixements per a una accessibilitat universal. Per altra banda, aquest exercici de transparència ha d’impedir també que "es privatitzin moltes de les innovacions tecnològiques" que es desenvolupen en aquest àmbit.

"Ens hem adonat que la llei espanyola contempla l’obligació de fer modificacions en l’habitatge, en els edificis o en els transports, però per saber quines són les característiques concretes que cal complir cal consultar un seguit de normes, les anomenades UNE, que són de pagament", denuncia la portaveu. La institució que s’encarrega de la gestió d’aquests certificats és l’Agència Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), que es va crear el 1986. Des d’ECOM lluiten ara per aconseguir que les normes que són obligatòries per al compliment de drets universals, com és el de l’accessibilitat, es puguin usar de forma gratuïta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article