El preu de l’escola bressol pública a Barcelona dependrà de la renda familiar

El consistori assegura que un 25% de les famílies pagaran 50 euros mensuals en lloc dels actuals 289 i que la taxa d'escolarització arriba només al 43%


La renda familiar determinarà el preu de l’escola bressol pública a Barcelona a partir del curs 2017-2018. Si fins ara l’únic preu possible era de 289 euros al mes, al qual s’hi podien restar algunes bonificacions i ajudes, a partir d’ara hi haurà un vàrem de deu preus diferents segons el tram de renda de les famílies. El consistori assegura que, amb aquesta nova mesura, el 25% de les famílies pagaran només 50 euros mensuals i que el 62,5% rebaixaran la seva despesa en l’escola bressol. Només un 10% de les famílies mantindran el preu com fins ara i un 27,5% veuran incrementada la quota.

"A partir d’ara tindrem un preu just per a cada família, en funció de la seva capacitat econòmica. És un sistema progressiu i proporcional", ha explicat la tinent d’alcaldia de drets socials del consistori, Laia Ortiz. De fet, si totes les famílies matriculessin els seus fills a l’escola bressol, un 72,5% pagaria una quota inferior o igual a l’actual.

D’aquesta manera, pretenen des de l’ajuntament incentivar les famílies amb menys recursos a portar els seus fills a una llar d’infants municipal. Així, tal com ha exemplificat el comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, si una unitat familiar té uns ingressos de 27.000 euros anuals, amb el nou sistema pagaria al voltant dels 190 euros.

Per tal que les famílies sàpiguen quin seria el cost estimat de llar d’infants en el seu cas, l’ajuntament posarà en marxa un simulador per al proper curs, però caldrà que el matrimoni doni la seva autorització perquè el consistori pugui accedir a les seves dades de la renda amb un conveni de l’Agència Tributària.

Les desigualtats territorials en l’accés a l’escola bressol

A Barcelona, la taxa d’escolarització està en el 43% i el nombre de places és d’unes 8.000. De fet, tot i que des del 2004, any en què es va aprovar la coneguda Llei de les 30.000 places, el nombre d’escoles bressol s’ha incrementat a Catalunya, aquest creixement s’ha produït de forma desigual pel territori i llastra el seu desenvolupament, tal com denuncia la Fundació Jaume Bofill en el seu informe De l’escola bressol a les polítiques per a la petita infància.

Així, a les grans ciutats catalanes, sobretot a l’àrea metropolitana, on hi ha més atur i menys nivell educatiu, és on hi ha menys cobertura i molta demanda. A l’informe, l'entitat constatava que uns 3.000 infants són rebutjats a Barcelona cada any de l’escola bressol pública, mentre que en els petits municipis, que tenen una baixa natalitat, tenen problemes per mantenir el servei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Lp Terrassa
1.

Això només afactarà a la ciutat de barcelona o a les altres ciutats com Terrassa i Sabadell també es veuran afectades?

  • 0
  • 0

Comenta aquest article