Neix Diomcoop, una cooperativa perquè els manters puguin vendre legalment

Impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, està integrada per 12 homes i tres dones i preveuen ampliar el nombre de membres fins a 30


La cooperativa impulsada per l'Ajuntament de Barcelona per regularitzar la venda ambulant ja té nom i és una realitat. Es diu Diomcoop i està integrada per quinze persones –dotze homes i tres dones- d’origen subsaharià amb perfils, competències i expectatives diverses. La previsió de la cooperativa, però, és ampliar el nombre de membres fins a 30.

A més d’oferir alternatives socials i laborals que contribueixin a l'acollida de persones en situació de vulnerabiltiat, la cooperativa permetrà també obrir una via de regularització dels seus integrants. L’activitat econòmica d’aquestes persones en permetrà demostrar l’arrelament i, per tant, les que encara no tinguin un permís de residència hi podran accedir. Així, podran assolir un grau d’estabilitat que en faciliti la inserció.
 
“És necessari canviar la mirada de la societat i mostrar que rere la manta hi ha valors, potencialitats i molta dignitat”, ha manifestat Ndeye Fatou Mbaye, presidenta de Diomcoop. La cooperativa treballarà en mercats i fires de la ciutat venent productes de comerç just, artesans i de proximitat.
 
El nom de la cooperativa té l’origen en la paraula djo, que, en wòlof (una de les llengües del Senegal i Gàmbia) significa fortalesa interior i determinació per escollir el camí del bé. L’entitat s’estructurarà en quatre grans departaments: comunicació, administració, logística i cohesió social. Durant més de sis mesos els seus integrants han rebut formació especialitzada a Barcelona Activa per poder realitzar les tasques que requereix el seu model de negoci.
 
“Sortir de la situació d’invisibilitat”
 
Aquest projecte, que com explicava el Social.cat va sorgir l’estiu del 2016, és una aposta del consistori de Barcelona per regularitzar la situació dels manters de la ciutat. La presidenta de Diomcoop ha remarcat l’orientació social de la cooperativa: “Volem definir-nos com a subjectes actius d’aquesta societat, amb drets i deures, sortir de la situació d’invisibilitat en què ens trobàvem i deixar de ser perseguits.”
 
El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha valorat el naixement de Diomcoop com “un pas important per demostrar que, més enllà de solucions policials, existeixen alternatives que són possibles per donar una solució al problema de la venda ambulant no autoritzada a la ciutat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article