L'alcohol segueix sent la substància més present en les situacions d'agressió sexual

La Fundació Salut i Comunitat alerta en el seu darrer estudi de la relació entre el consum de drogues, oci nocturn i abusos


L'alcohol segueix sent la substància més present en les situacions d'agressió sexual. Així es desprèn del tercer estudi que la Fundació Salut i Comunitat (FSC) ha elaborat sobre la relació entre el consum de drogues i els abusos sexuals. En l'informe, que es va presentar tot just aquesta setmana en una jornada en què van assistir més de 150 professionals, els autors de l'informe van alertar que l'alcohol i altres drogues són substàncies que "desperten el sexisme latent". Tot i així van recordar que les drogues inciten a l'agressió, però mai són l'única causa.
 

En el cas de les dones, alerten, el consum de drogues i altres substàncies com l'alcohol, que es prenen majoritàriament de forma voluntària, juga "un paper clau en la injusta responsabilització i culpabilització de les víctimes". Per això, els resultats de l'informe busquen prevenir i reduir els riscos per a les dones quan surten de festa. "Aquests riscos no són suficientment percebuts i combatuts", assenyalen a l'estudi. 

La burundanga, la droga que sotmet la víctima

Alerten, però, en l'informe, que les agressions sexuals en dones poden ser també un acte premeditat. En aquest sentit, tot i que són minoritàries, a Catalunya es produeixen encara casos en què s'usa la droga burundanga, que provoca una "submissió química" en la víctima. En aquest cas, les dones no es poden defensar i cal considerar l'agressió com una violència molt greu.

Per aquest motiu, des del Consell d'Europa s'insisteix en la necessitat de diferenciar aquesta mena de situacions premeditades de les que no ho són, per tal que es persegueixen legalment. Tot i així, alerten des de Fundació Salut i Comunitat que és difícil distingir quan l'oportunisme d'un agressor que s'aprofita d'una dona que ha consumit massa alcohol ha de ser considerat també com un acte premeditat.

Els homes no es reconeixen com a agressors
 
En aquest sentit, l'informe també apunta que, en la major part dels casos, mentre que les dones relaten haver viscut experiències de violència sexual quan surten de festa, en canvi, els homes mai no s'identifiquen en cap situació d'agressió sexual: ni admeten haver-ne comès ni haver-ne vist. "Els homes o no la identifiquen o no s'identifiquen a si mateixos amb aquestes dinàmiques", expliquen els autors. Alhora, apunten en l'informe, moltes dones, tot i que mantenen relacions sexuals consentides, en realitat no les desitgen. 

Per això, és difícil per als homes identificar-se amb la víctima. Per una banda, constata l'estudi, hi ha un elevat grau de normalització de la violència sexual en els espais d'oci, motiu pel qual sovint ni tan sols s'identifica i es visibilitza; per altra banda, els homes són molt més sensibles a les violències sexuals que les dones, perquè les viuen amb menor freqüència. Per tal de prevenir aquestes conductes, des de Fundació Salut i Comunitat reclamen que l'administració engegi més campanyes de visibilització i que es posin en marxa protocols de qualitat i coordinats.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article