El programa ‘Canviem-ho’: quan l’home vol deixar enrere la violència

El Servei d’Atenció a Homes ofereix assessorament i tractament per als homes que han exercit violència contra la parella


Tot i que les violacions dels drets humans afecten tant a homes com a dones, el seu impacte varia d'acord amb el sexe de la víctima. El 70% de les persones que moren de forma violenta al món són dones a mans d'homes. Moltes d’aquestes morts són perpetrades per les seves parelles, ex-parelles o homes del seu entorn familiar. El 38% directament és assassinada a mà del seu company de vida. En canvi, el nombre de morts d'homes a mans de dones amb aquests vincles no arriba al 4%.

És fàcil entendre per què només les dones poden ser víctimes de violència de gènere si es tenen en compte les xifres oficials i el marc regulador actual, en el que la llei estatal vigent 1/2004 de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, en el seu primer article, determina que només és violència de gènere si l'agressor i la víctima són parella o ex parella.  Per tant, si ens trobem davant d’una violació i l'agressor no és parella  o ex-parella de la víctima, el cas el tractarà un jutge general aplicant la llei general, no un jutge específic de violència de gènere.

Des de l’àmbit municipal, s’han desplegat una sèrie de recursos per pal·liar la violència de gènere. En el cas concret de l’Ajuntament de Barcelona, existeix el Servei d’Atenció a Homes (SAH), un servei d’assessorament i tractament dirigit a homes que exerceixen o han exercit violència vers la parella i que volen canviar la seva manera de relacionar-se, allunyant-se de les conductes violentes.

Amb l’objectiu d’aconseguir unes relacions familiars i de parella més respectuoses i igualitàries, aquest servei treballa, d’una banda, a nivell grupal, oferint espais de reflexió. D’altra banda, a nivell individual, un grup d’experts acompanya els participants perquè identifiquin i reconeguin les actituds violentes per trobar alternatives.

El mateix SAH ha impulsat el projecte ‘Canviem-ho’, que busca implicar als homes en la igualtat efectiva entre dones i homes i en la prevenció i l’eradicació de relacions violentes cap a la parella. Ho fa mitjançant tallers i cursos sobre el desenvolupament emocional, sobre l’auto-cura de la salut, educant en hàbits saludables, reconèixer les limitacions físiques i emocionals pròpies, ensenyant a demanar ajuda i participant en grups de suport.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article