Un 18% de la població catalana es troba en risc de pobresa, segons l’índex europeu

El percentatge s’ha reduït en relació amb l’any anterior, però és un 14,75% més elevat que quan va esclatar la crisi


Un 17,9% de la població catalana es troba en risc de pobresa, segons l’índex AROPE, la taxa que marca com a referència la Unió Europea. El percentatge, però, queda molt per sota del 27,9% de la mitjana de l’Estat espanyol, i molt lluny de comunitats autònomes com Andalusia o Canàries, on la xifra supera el 40%.

En concret, Catalunya és, segons la darrera enquesta de condicions de vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la quarta comunitat autònoma amb la xifra més baixa d’índex de pobresa i la tercera amb el sou mitjà anual per persona més alt. El salari anual és de mitjana de 12.660 euros, només superat per Navarra i per País Basc.

A més, la taxa catalana de risc de pobresa del 2016 s’ha reduït un 10% en relació amb l’any anterior, quan la xifra de situava en el 19,8%. Tot i així, el cert és que el percentatge ha augmentat un 14,75% en comparació amb el 2008, l’any que va esclatar la crisi econòmica. La xifra, doncs, no deixa de ser alarmant, més si es tenen en compte la resta d’indicadors que l’INE té en compte per mesurar la pobresa.

Quatre de cada deu llars catalanes no poden afrontar despeses imprevistes

A Catalunya, el 34,5% dels enquestats no pot permetre’s anar de vacances fora de casa almenys una setmana a l’any. Gairebé quatre de cada deu llars catalanes afirmen que no tenen capacitat per afrontar despeses imprevistes. Alhora, un 8,7% reconeixen que es retarden en els pagaments de les despeses relacionades amb l’habitatge i que un 12,2% tenen molta dificultat per arribar a finals de mes.

Hi ha també un 5,5% de la població catalana que té una carència material severa, una dada que només arribava al 2,7% el 2008. La xifra, però, s’ha reduït lleugerament des de l’any 2015, en què hi havia un 6,7% de les llars en aquesta situació. L’enquesta de condicions de vida també constata que el nombre de llars on en la major part dels membres de la família no té feina és del 7,2%, un percentatge que el 2015 era del 8,8% i que un any anterior era del 12%. El 2008 aquesta xifra era del 5,2%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article