‘Un llarg camí d’arribada: com acollim les famílies refugiades?’, el quart col·loqui del Social.cat i la UGranollers

Granollers acull el dijous 4 de maig aquesta jornada, que se celebrarà a la Biblioteca Roca Umbert en el marc dels col·loquis 'Socialitzant'

‘Socialitzant' vol ser un punt de trobada i debat entre entitats i professionals de l'acció social a Catalunya


El mitjà digital Social.cat i la seu de la UVic-UCC a Granollers, UGranollers, impulsen el quart col·loqui Socialitzant, amb un debat sobre la crisi dels refugiats. La taula rodona tindrà lloc el proper 4 de maig a les 19 hores a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers. Sota el títol ‘Un llarg camí d’arribada: com acollim les famílies refugiades?’, aquest és el tercer col·loqui d’un cicle de quatre xerrades programades durant el primer semestre de 2017, que la UVic-UCC i Social.cat van iniciar el mes de febrer.

El context de la jornada

En el context de la crisi de refugiats a la Mediterrània, la Unió Europea es va comprometre a reubicar fins a 160.000 persones d’aquí a cinc mesos, però a hores d’ara només s’ha acomplert la reubicació de 16.340 persones provinents de Grècia i Itàlia i 15.492 de reassentaments de Turquia. En el cas de l’Estat espanyol aquestes xifres sumen 1.331 persones, malgrat que el compromís total era de 16.000.

Ara bé, aquesta és només una part de la crisi mundial de persones desplaçades a la força. En total, segons dades d’ACNUR del 2015, hi ha més de 65 milions de persones desplaçades forçosament. Aquesta xifra mai no havia estat tan gran des de la Segona Guerra Mundial. D’aquestes, 21,3 milions són refugiats i només 3,2 milions són sol·licitants d’asil. Cap dels països europeus es troba entre els 10 primers països que més acullen.

La infància és el col·lectiu més vulnerable d’aquesta crisi. Segons Save the Children el 2015 van arribar a Europa 26.000 menors sense acompanyament. En total, van creuar la frontera 270.000 menors i, segons estimacions de l’Europol, hi ha 10.000 nens refugiats que haurien desaparegut només arribar a Europa. Al món, hi va haver el 2015 segons dades d’ACNUR 98.400 menors no acompanyats que van sol·licitar asil. Aquesta és la xifra més elevada des que es té registre.

El Social.cat ha recollit totes les dades imprescindibles per conèixer aquesta realitat en un dossier, que inclou també opinions i entrevistes a experts en aquesta matèria. Per obtenir-lo, podeu sol·licitar-lo al web: www.social.cat/socialitzant.

Els ponents

Per abordar aquesta temàtica complexa, el Social.cat ha convidat cinc ponents d’àmbits diferents per donar una visió polièdrica d’aquesta realitat.

  • Carles Macian, adjunt a la Secretaria d’Igualitat, Migracions i Ciutadania
  • Raúl Martínez, professor de la UVic i membre del grup de recerca LMI
  • Karina Zubiaga, coordinadora de l’àrea d’acollida de la CCAR
  • Joan Mas, treballador social especialitzat en conflictes públics i mediació comunitària
  • Juana Martín, coordinadora del servei d'ajuda als refugiats de Càritas

La periodista del Social.cat, Cristina Garde, moderarà el debat.

Avançament de la propera jornada

Aquesta és la quarta vegada que el Social.cat i la UGranollers impulsen col·loquis que aborden temàtiques diverses relacionades amb el tercer sector. L’objectiu és reflexionar amb entitats, tècnics, professionals i experts amb la intenció de generar debat. La següent i darrera taula d’aquest cicle de debats versarà sobre l’emprenedoria femenina. Hi participarà la coordinadora acadèmica de la UGranollers, Anna Pérez i se celebrarà el dijous dia 1 de juny.

El Social.cat

Social.cat és el mitjà de comunicació de referència dels serveis socials a Catalunya. Des de fa vuit anys omplim el buit informatiu d’aquest àmbit i procurem interacció entre els diferents agents del sector. El portal és una iniciativa de Xadica, una entitat sense ànim de lucre que neix el 2003 amb l’objectiu de promoure projectes digitals en tots els sectors de la nostra societat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article