Les cinc evidències que demostren que la gent gran no és més conservadora que els joves

Un informe elaborat pel CCCB i l’Open Society Foundations desmunta tòpics i constata que les persones més grans de 60 anys participen de la política i no són xenòfobes


La gent gran és més conservadora que els joves? Com afecta al model polític i social que Europa sigui un continent cada vegada més envellit? En els darrers cinquanta anys, l’Estat espanyol ha viscut un creixement exponencial de l’esperança de vida. De fet, la Taula del Tercer Sector va presentar tot just la setmana passada un informe que constata que, en els propers 15 anys, la població catalana de 65 anys o més augmentarà un 32%.

Per això, la pregunta que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Open Society Foundations van fer-se en plantejar-se el projecte Democràcies que envelleixen és tan pertinent. Al Social.cat hem recollit algunes de les conclusions que ara es presenten i que permeten desmuntar els tòpics sobre la gent gran.

1. La gent gran és el col·lectiu més actiu políticament. Així ho constata l’estudi elaborat per l’investigador alemany Achim Goerres. Mentre que el 28% de les persones menors de 30 anys no participen mai en política, aquest percentatge cau fins al 13% en la gent gran. De fet, la major part de les persones més grans de 60 anys participa activament dels processos electorals. "Tot i així, els països on la democràcia ha arribat més tard són els que acostumen a ser més conservadors i on hi ha més diferències", ha explicat Goerres durant la presentació de l'informe.

2. Les persones de la tercera edat busquen alternatives per canviar la societat. Tot i que la major part de gent gran es limita a participar de la política amb el vot, el 28% de les persones més grans de 60 anys el combinen amb altres formes d’acció política no institucionalitzada. Aquest percentatge no és massa diferent del dels joves de menys de 30 anys. Tot i així, tal com confirma Goerres, els problemes de salut els impedeixen participar tan com voldrien. Per aquest motiu, en el cas espanyol, la gent gran participa en menys manifestacions que els joves, li costa més posar-se en contacte amb l’administració o és més reticent a signar una petició de suport. I, malgrat tot, en l’estudi destaquen com a exemplar l’organització dels Iaioflautes a l’Estat espanyol.

3. Els avis són menys xenòfobs que els néts. Mentre la majoria d’europeus més grans de 60 anys creu que un cop d’estat no està legitimitat, només el 36% dels joves mil·lennistes pensa el mateix. Així ho constata un estudi recent publicat per la Universitat de Harvard. "També la gent gran és més propensa que els joves a creure que els drets civils són absolutament essencials per a una democràcia", s'assenyala a l’informe. Així mateix, dos estudis sobre el Brexit, tot i que mostraven una major probabilitat entre la gent gran de votar a favor de sortir d’Europa, evidenciaven que no era una opció per a tots. "Si s’analitzava la franja d’edat de les persones més grans de 80 anys, l’opció majoritària era la de quedar-se dins la Unió Europea. Això es deu, en part, al fet que moltes d’aquestes persones havien viscut els estralls de la Segona Guerra Mundial", ha advertit el director per Europa de la Open Society Foundations, Jordi Vaquer.

4. La gent gran, més partidària de reduir les diferències socials. A l’informe, Goerres també constata que el 73% de la gent gran enquestada és partidària de redistribuir les riqueses i reduir les diferències entre rics i pobres. Això s’explica pel fet que les dones viuen de mitjana més anys que els homes i elles són més partidàries de donar suport a la despesa en polítiques socials que els homes. Tot i així, aquesta suposició no és tan evident en tots els països: mentre que Noruega o Islàndia són els països on més favorables són a reduir les distàncies de classe, a Suïssa o Regne Unit no en són gens partidaris.

5. El conflicte estèril entre pensionistes i treballadors. Tot i que semblaria plausible que l’envelliment de la població a Europa conduís a un conflicte permanent entre els treballadors joves i els pensionistes, un col·lectiu cada vegada més nombrós, Goerres creu que aquest enfrontament mai no es produirà a les societats europees. Per què? Segons l’investigador, "perquè els joves que treballen també aspiren a ser pensionistes" i "perquè la gent gran és un grup molt dividit", on els interessos compartits no tenen tan a veure amb l’edat com amb els ideals.

I, malgrat tot, la gent gran sí que és culturalment més conservadora i li costa, molt més que als joves, acceptar, per exemple, la llibertat d’expressió del col·lectiu LGTBI. A més, també constata l’estudi que, tot i que l’envelliment és un símptoma de bona salut del sistema de benestar, el nombre de gent gran que viu sola és cada vegada més alarmant: gairebé la meitat de les dones europees de més de 85 anys viuen soles. Per això, els experts advoquen per un sistema social i polític que reflexioni sobre un nou model d’atenció de la gent gran.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article