Entitats socials s’oposen a la nova normativa per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

La meitat dels treballadors dels centres especials de treball podrien perdre la feina amb el canvi de model, alerten les associacions


L’Associació Empresarial d’Economia Social Dincat i la Federació de Salut mental de Catalunya, dues entitats que agrupen fins a 264 associacions, s’oposen frontalment a la nova normativa que proposa la conselleria per a la inserció laboral de persones amb discapacitat. Segons les entitats, la nova proposta, que encara està en procés de debat, preveu limitar les unitats de suport a l’activitat professional (USAP), els equips formats per educadors socials, psicòlegs i pedagogs que assessoren laboralment les persones amb diversitat funcional. Això, expliquen, podria fer fora de la feina milers de persones amb discapacitat intel·lectual.

Fins ara, expliquen, les entitats rebien dos paquets d’ajuts per organitzar les USAP: per una banda, les prestacions per als equips que donen suport a totes aquelles persones que tenen una discapacitat superior al 33% i, per altra, les que s’entreguen per a les USAP que atenen les persones amb una diversitat superior al 65%. Ara, però, el Govern negocia "un nou model" que limitaria les USAP només a persones amb una discapacitat de més del 50%.

Sense aquest ajut, argumenten les entitats, milers de persones podrien quedar sense el suport dels equips especials i, per tant, podrien perdre la feina. En concret, denuncien, més de la meitat dels treballadors dels centres especials de treball, els anomenats CET, quedarien sense l'ajut i podrien ser acomiadats. Això suposaria més de 4.000 persones, segons calculen les associacions.

A Catalunya hi ha més de 200 CET, és a dir, empreses formades per almenys un 70% de les persones amb discapacitat. Per això, les entitats reclamen al Govern que "ajusti la dotació pressupostària de cadascuna d’aquestes convocatòries fins a garantir que beneficiïn totes les persones amb discapacitat d’especial dificultat contractades en CET".

Fomentar la contractació a les empreses ordinàries

Des de la conselleria, però, ja han avisat que per al nou model s’invertiran 80 milions d’euros, 12 milions més que l’any 2016, que permetran ampliar l’ajut a la contractació. L’objectiu de fons és, per al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que les persones amb discapacitat trobin feina també, i preferentment, a les empreses ordinàries, i no només a través dels CET.

Tot i així, han anunciat que invertiran una part del pressupost a "la creació d’una línia de suport per a la innovació i la reconversió que ajudi als CET a crear nous llocs de treball". "Som l’única comunitat que cobrim amb fons propis el finançament dels CET, amb un total de 35 milions d’euros, el que no inverteix l’Estat", va explicar la consellera Dolors Bassa en la darrera trobada amb les federacions.

Actualment, a Catalunya hi ha unes 270.000 persones amb discapacitat entre 15 i 64 anys. Aquestes persones tenen un grau d’inactivitat més elevat que la població en general i les taxes d’atur són significativament més elevades (un 31% enfront del 20,9%). També els sous i els nivells de formació són inferiors. A més, tal com va explicar el Social.cat, les persones amb discapacitat cobren un 17% menys que la mitjana de sou de la població general.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article