El Govern i els promotors de la ILP signen un acord històric per la Renda Garantida

La conselleria destina enguany 177 milions d'euros i, si el 2018 es mantenen les xifres d'atur, la inversió serà d'uns 500 milions d'euros

"Hem fet un pas endavant per combatre la pobresa i les desigualtats", ha reblat la consellera Dolors Bassa


El Govern i els promotors de la ILP han signat aquest dilluns l'acord per la Renda Garantida. "Hem fet un pas endavant per combatre la pobresa i les desigualtats", ha asseverat la consellera Dolors Bassa. Tant des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies com des de les entitats han qualificat l'acord de fita històrica. Al juny, el Parlament ratificarà el text amb una votació i, a partir del setembre, l'ajut ja entrarà en vigor.

D'aquesta manera, la Renda Garantida proporcionarà un ajut de 664 euros mensuals per a totes les famílies vulnerables i les acompanyarà perquè s'integrin laboralment. L'ajut suposa, segons la consellera, "un canvi de paradigma", perquè converteix l'ajut en un "dret subjectiu". Per tirar endavant el projecte, Bassa ha explicat que el Govern compta aquest any amb 177 milions d'euros i que, si el 2018 es mantenen les xifres d'atur, hi haurà una inversió d'entre 500 i 600 milions d'euros.

L'ajut, doncs, es desplegarà de forma progressiva a partir de la tardor i es cobrarà en la seva totalitat a partir de l'abril del 2020. Es calcula que més de 62.000 llars se'n beneficiaran. Finalment, l’ajut contempla que s’hi puguin sumar les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial amb rendes baixes. Unes 7.000 famílies en aquesta situació la podrien sol·licitar. A més, els darrers dies, la conselleria va acceptar que també les famílies no monoparentals en aquesta situació puguin sol·licitar la Renda Garantida. Aquest era l’únic obstacle que encallava la negociació.

Dolors Bassa i els promotors de la ILP, abans de la signatura | Departament de Treball

A la tardor, a més, les prop de 29.000 persones que cobren la Renda Mínima d’Inserció (RMI) de 426 euros, que ho sol·licitin i compleixin els requisits, podrien començar a rebre la nova prestació. Per poder tenir dret a rebre la subvenció, la persona haurà de tenir més de 23 anys, residir a Catalunya des de fa més de dos anys, no tenir propietats excepte una primera residència i haver esgotat totes les prestacions possibles. Tota la gestió i el seguiment de l’ajut es farà a través de les Oficines de Treball, que faran una revisió anual.

L'ajut anirà acompanyat d'un pla d'inserció laboral

Així, el primer membre d’una unitat familiar cobraria al setembre 550 euros al mes, que s’ampliarien fins al 85% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) el 2018 i fins al 94% el 2019. A partir de l’abril del 2020, la persona ja cobraria el 100% de la prestació, que seria de 664 euros mensuals. El segon membre cobraria el 50% de la prestació i, per tant, la unitat familiar rebria fins a 813 euros al mes el primer any i 995 euros un cop s’arribés al 100% de la prestació a partir de l’abril del 2020. A més, cada fill rebria, d'entrada, 75 euros, que finalment s’ampliarien fins als 100 euros. El topall màxim seria de 1.200 euros per a una llar de dues persones amb tres fills.

La renda, a més, serà compatible amb altres ajuts, com ara beques menjador i escolars i la prestació de la Llei de dependència. Per poder-hi accedir, però, la persona s’haurà de comprometre a seguir un pla d’inserció laboral. En cas de no seguir aquest programa, la persona podria perdre fins a 150 euros de l’ajuda i, si rebutgés una feina, se li podria retirar la subvenció.

Les bases de l'acord, a les quals cal afegir que les famílies no monoparentals amb contractes a temps parcial també tindran dret a la prestació | Departament de Treball

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article