'Casa nostra, casa vostra' proposa a les administracions 148 mesures urgents d'acollida

L'organització ha recollit amb la campanya #volemacollir més de 200.000 euros que aniran destinats a projectes de migració i refugi


121.000 signatures, 300 ajuntaments adherits, 211.000 euros de benefici, 3.000 voluntaris i mig milió de persones van sortir al carrer el 18 de febrer per demanar al Govern que complís amb el compromís d’acollir les persones refugiades. Aquestes són les xifres que han presentat els membres de l’organització 'Casa nostra, casa vostra', tres mesos després de la multitudinària manifestació. Unes xifres esperançadores que demostren la voluntat d’acollir dels ciutadans, però, tanmateix, contrasten amb la resposta per part del Govern que, segons diuen els organitzadors, "ha estat nul·la".

De les 17.337 persones refugiades que el Govern es va comprometre a acollir, només n’han arribat un 7,5% i el termini fixat per aquesta acollida s’esgota el proper 26 de setembre. Davant aquest fet, els membres de Casa nostra, casa vostra s’han organitzat per exigir al Govern que apliqui una sèrie de propostes, en concret 148, i que ho faci de manera immediata. “Només el Govern de la Generalitat es va pronunciar després de la manifestació però encara ningú ens ha trucat per començar a parlar-ne”, ha dit el coordinador de l'organització, Ruben Wagensberg.

A Catalunya, el Consell de Govern va acordar després de la manifestació "renovar el Pacte Nacional per la Immigració de la mà de les entitats més representatives". A més, també es va comprometre a fer un "front comú" per exigir a l'Estat "l'acompliment dels compromisos" d'acollida i que arribessin a Catalunya un grup de 271 persones en situació de vulnerabilitat especial "en el termini de dos mesos". Ara bé, aquests compromisos no s'han materialitzat. Davant de la resposta passiva de les administracions, Wagensberg ha explicat que les diverses entitats socials s’han organitzat i han començat a treballar tant a nivell internacional com nacional en diferents àmbits com ara l’acollida -que inclou l’educació i l’habitatge-, la sensibilització i el rescat al mar.

Obren convocatòria per presentar projectes de migració i refugi

Els 211.562 euros que s'han recollit amb la campanya #volemacollir es destinaran a una convocatòria de premis per a organitzacions socials que treballen en la migració i el refugi. Per fer-ho, han obert una convocatòria en la que, des d’avui mateix i fins el 18 de juny, les diverses entitats socials podran presentar els seus projectes destinats a facilitar l’acollida de persones refugiades.

Com a requisit, ha dit una de les membres del grup de transparència, Jessica Camins, “tots els projectes han de poder-se implementar i desenvolupar, com a màxim, en el transcurs del 2018”. El mes de juliol l'organització dirà quins han estat els projectes seleccionats. També han avançat que no saben el nombre exacte de projectes que finançaran però si que valoraran que cobreixin les diferents línies d’actuació, com ara la d'acció internacional, acollida i sensibilitzció i incidència.

Una targeta única que garanteixi els refugiats l’accés als serveis bàsics

Les diferents entitats han redactat un document “basat en drets” que recull 148 propostes concretes i demanen al Govern de l’Estat i a les institucions locals que s’apliquin de manera immediata. Entre les propostes recollides, destaca la necessitat de tenir una targeta única que permeti a la persona refugiada accedir als serveis públics bàsics com són la sanitat, l'escolarització o el dret a un habitatge.

“Aquesta targeta hauria d’evitar que aquestes persones anessin a parar als CIES”, ha dit Anna Palou, membre de l’organització. Des de Casa nostra, casa vostra també demanen agilitzar els processos burocràtics, derogar la Llei d'Estrangeria, reconèixer el dret de ciutadania independentment de la nacionalitat i tancar els centres d'internament d'estrangers (CIE).

A partir d’ara, Casa nostra, casa vostra trasllada la gestió de la negociació a la coordinadora Obrim fronteres, que ha creat un grup específic per al diàleg amb les institucions. Un grup format per cinc interlocutors que vetllaran pel funcionament i el compliment de tots els punts del document.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article