El 99% dels jocs infantils als parcs de Barcelona incompleixen la llei d'accessibilitat

El Síndic de Greuges reclama que els parcs infantils de Barcelona incorporin jocs per a infants amb diversitat funcional


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recomanat a l'Ajuntament de Barcelona que elabori un pla de renovació de les instal·lacions de jocs infantils existents als parcs de la ciutat. L'objectiu és incorporar-hi jocs inclusius, amb disseny universal i adaptats per a infants amb diversitat funcional. Segons la informació facilitada al Síndic pel mateix consistori, la ciutat de Barcelona actualment té 859 àrees de joc infantils. D'aquestes, només un 1,16% (10) són totalment accessibles i amb instal·lacions i jocs adaptats. El 26% (188) tenen el paviment de cautxú, que permet l'accés de cadira de rodes, però no inclouen jocs inclusius.

A parer del Síndic, aquest pla per incloure jocs accessibles ha d'establir un calendari independent de l'agenda que hi hagi prevista per dur a terme altres actuacions de manteniment i millores. També proposa que es faci una distribució territorial equilibrada de tal manera que s'incrementin, paral·lelament, els jocs adaptats per a infants amb diversitat funcional a tots els districtes de la ciutat.

La resolució destaca que, per garantir el dret dels infants a gaudir d’un entorn accessible, l’administració local ha de dissenyar espais públic i zones recreatives en les quals puguin confluir tots els infants, independentment de la seva edat i de la seva diversitat funcional. L’eliminació o la reducció al màxim de les barreres arquitectòniques, en aquest sentit, és "fonamental", segons Ribó.

La investigació, que s'ha dut a terme arran d'una queixa presentada per la mare d'un infant de sis anys afectat de pluridiscapacitat, s'ha fonamentat en el principi que en totes les activitats relacionades amb els nens amb discapacitat s'ha de tenir com a consideració primordial la protecció de l'interès superior de l’infant, i que les administracions han de garantir que els infants i adolescents amb discapacitat gaudeixin d’una vida plena i que els permeti arribar a valer-se per si mateixos i en faciliti la participació activa en la comunitat.

També que els infants amb discapacitat tenen dret a rebre atencions especials i que les administracions públiques siguin proactives per assegurar-los, entre d’altres, la possibilitat de rebre aquests serveis especials amb l’objecte d'assolir la seva integració social i el seu desenvolupament individual, inclòs el desenvolupament cultural i espiritual, en la màxima mesura possible.

A banda de Barcelona, el Síndic té previst obrir una actuació d'ofici per valorar el grau d'accessibilitat dels parcs infantils de la resta de Catalunya. Un cop analitzada la situació, farà les recomanacions pertinents a les diverses administracions afectades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article